10 september firar vi Svenska lottans dag, meddelar Anki Danielsson, kårchef, Halmstad lottakår
10 september firar vi Svenska lottans dag, meddelar Anki Danielsson, kårchef, Halmstad lottakår Bild: PONTUS LUNDAHL

Vi bygger vårt totalförsvar

Vi stärker försvarsviljan och vi bidrar till en ökad motståndskraft, skriver Anki Danielsson, kårchef, Halmstad lottakår.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Efter en lång period av stabilitet och utveckling är vardagen skakig och mer otrygg. Vårt sätt att leva hotas på sätt som många av oss aldrig har upplevt. Det försämrade omvärldsläget gör att vi bygger upp vårt totalförsvar och vi är på väg in i Nato. Det är stora förändringar som kan vara svåra att överblicka och förstå vad de betyder för oss som individer.

Som lottor har vi alltid värnat vikten av ett starkt engagemang för vårt försvar. Vi är alltid redo att kliva fram och ge stöd med våra kompetenser när samhället behöver oss. Oavsett hur omvärlden har sett ut har vi utvecklats med tiden och skapat nya möjligheter för kvinnor att göra en insats för vårt samhälle. Oavsett världskrig, kallt krig, nedrustning, samhällskriser eller pandemi kan samhället räkna med oss. När nu omvärlden är otryggare igen är vi med och bygger vårt totalförsvar.

ANNONS

Vi ser till att våra medlemmar, våra lottor, har kunskap om vad totalförsvaret är så att de kan berätta det för sina bekanta, kollegor och familjer. Vi rekryterar och utbildar så att Försvarsmakten, civila myndigheter och många kommuner har stöd av ytterligare resurser i händelse av kris eller höjd beredskap. I Halland samarbetar vi med länsstyrelsen. Vi utbildar allmänheten i hemberedskap och demokratisk beredskap. Vi stärker försvarsviljan och vi bidrar till en ökad motståndskraft.

10 september firar vi Svenska lottans dag. Riksförbundet Sveriges lottakårer grundades 1924 och Halmstad lottakår 1926. Då precis som nu är vi en stark gemenskap av kvinnor som vill göra en insats för vårt samhälle. Du är varmt välkommen du med.

Anki Danielsson, kårchef, Halmstad lottakår

ANNONS