Vem är ansvarig för beslutet – ris, döda träd och nersågade grenar i en salig röra

Om jag som skogsägare skulle sköta min skog på detta vis så skulle jag bli bötfälld omgående, men här verkar det inte finnas någon som tar ansvar?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Vi var ute och promenerade strax bakom Tylösand, en utav Sveriges finaste stränder och blev faktiskt chockade! Här finns den fina promenadstigen Prins Bertils stig med Nyrebäcken vid Tylöbäck vackert rinnande ut i havet och som skall vara prioriterat av Halmstads kommun.

Det som chockade oss är den vanskötsel utav "skogen " (skräpträd och ris mest) runt denna stig och bäck sedan många år tillbaks. Det ligger ris, döda träd och nersågade grenar och stockar i en salig röra, helt omöjligt att vandra, plocka bär eller svamp i. Detta är alltså vid en turistmagnet och nedanför en camping och då har jag inte ens nämnt Nyrebäcken som är fylld med döda träd och bråte.

ANNONS

Om jag som skogsägare skulle sköta min skog på detta vis så skulle jag bli bötfälld omgående, men här verkar det inte finnas någon som tar ansvar? Om det finns någon som har sitt sunda förnuft kvar och ser verkligheten så svara så vi förstår hur det kan bli så här och vem som tagit beslutet i frågan! Är det ok så vet vi som skogsägare att man kan i stort sett bara låta sin skog växa igen där man inte vill ha några turister.

Bekymrad invånare

Svar direkt:

Ansvarig för skötsel av kommunens skogar är TFN, teknik- och fastighetsnämnden. Halmstads kommun har sitt skogsbruk certifierat enligt FSC Forest Stewardship Council. Detta innebär att hänsyn tas till såväl skogsproduktion, naturvård som rekreationsintressen beroende på förutsättningarna. För kommunens skogar finns för detta särskilda skogsbruksplaner enligt FSC.

För det område som jag förstår insändaren avser är skogsbruksplanen Naturvård Orörd. Det vill säga att skogen just ska lämnas helt orörd på grund av höga naturvärden. Det är också precis vad som gjorts. Om det är så att träd blåst ner över Prins Bertils stig och sålunda ligger i vägen, då är det såklart kommunens uppgift att röja bort det trädet. I övrigt ska området vara just helt orört.

ANNONS

Mikael Larsson

enhetschef Skogs- och viltvårdsenheten

Halmstads kommun

ANNONS