SD och regeringen införa så kallade säkerhetszoner.
SD och regeringen införa så kallade säkerhetszoner. Bild: Karin Engqvist

Värna rättsstatens principer

Det som behöver göras i kampen mot brottsligheten måste vila på stabila grunder av såväl erfarenheter och forskning som på rättsstatens principer, skriver miljöpartisterna Maria Losman och Jan Riise.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Det är verkligen inte lätt att hänga med när SD tar ut svängarna. Antalet förslag från justitieminister Strömmer (M) som på olika sätt ska bekämpa gängkriminalitet och oönskade invandrare är stort och ökar hela tiden. Det går fort och det blir fel. Remisstider kortas ner och viktiga synpunkter missas eller ignoreras. Lagrådet – några av Sveriges främsta jurister – konstaterar gång på gång att regeringens förslag inte håller måttet.

Det finns nämligen något som kallas “rättsstatens principer” som Sverige under lång tid har försvarat. Det handlar om sådant som allas likhet inför lagen, att undvika godtycke och diskriminering och att alla har rätt att få sin sak prövad. Utan sådana principer blir demokratin ett lätt byte för auktoritära krafter. Se på Ryssland, som ett exempel.

ANNONS

Nu vill SD och regeringen införa så kallade säkerhetszoner där polis ska få rätt att visitera människor och undersöka bilar, utan brottsmisstankar, med syfte att därigenom undvika att svåra brott begås. Då ska man veta att det inte finns några belägg för att det skulle fungera särskilt bra. De erfarenheter som finns från andra länder är mestadels tveksamma eller rent negativa. Oskyldiga människor trakasseras och de kriminella flyttar snabbt någon annanstans. Tryggheten minskar.

Därför tycker vi att det som behöver göras i kampen mot brottsligheten måste vila på stabila grunder av såväl erfarenheter och forskning som på rättsstatens principer. För vår del är det självklart inte fråga om att “måna om terrorister” utan om att värna om svenska medborgare och andra i vårt land, med eller utan keps.

Maria Losman (MP), ordf MP Halland

Jan Riise (MP), riksdagsledamot

ANNONS