Hela Halland skall vara fritt från varg, anser Sverigedemokraterna.
Hela Halland skall vara fritt från varg, anser Sverigedemokraterna. Bild: Paul Kleiven

Vargens vara eller icke vara

Med detta sagt anser vi sverigedemokrater att hela Halland skall vara fritt från varg.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Vargen är en viktig del av svensk natur”, 28/8.

Återigen har Anders Wirdheim uttalat sig i frågor där han anser sig vara expert.

Wirdheim skriver också att enligt vissa utredningar har han rätt och att EU granskar svensk vargpolitik, ja fast inte som han tror. EU-kommissionen framhåller att vargstammen på vissa håll i Europa blivit en fara för boskap och människor och därför ska artens skyddsstatus utredas.

Efter att vi på 1800-talet utrotat den varg vi då inte ville ha invandrar eller inplanteras det varg i Värmland i början av 1980-talet. 1983 sker den första föryngringen och därefter beslutar riksdagen att det ska få finnas varg i Sverige. Meningen är att vargen ska leva i Mellansverige, inte i norr bland renar och inte i södra Sverige som bedöms vara för tätbefolkat.

ANNONS

Nu befinner vi oss 40 år senare med ett beslut från 2013 om en vargstam på 170–270 individer där varg tillåts i södra förvaltningsområdet i begränsat antal.

I den förvaltningsplan som är utfärdad av Naturvårdsverket ska det södra förvaltningsområdet ha en miniminivå på fem vargar. Detta är vida överträffat, med vargrevir i Jönköping, Kronoberg och Skåne. Vargreviren har genererat fem till sex föryngringar under 2023 vilket innebär att vargstammen måste regleras. Detta är också beskrivet i punkt 4.3 i den regionala förvaltningen. Nyligen attackerades en hage med 112 får, hälften dödades eller måste avlivas, detta trots att så kallat vargstängsel fanns. Norska forskare har utrett vargattacker mot människor från år 2002 till 2020 som visar på 489 allvarliga attacker varav 26 med dödlig utgång. Med detta sagt anser vi sverigedemokrater att hela Halland skall vara fritt från varg.

Stina Isaksson (SD), gruppledare region Halland

Joacim Svensson (SD), vice gruppledare region Halland

ANNONS