Utvecklingen går alltså åt helt fel håll, men tillsammans kan vi vända trenden. En av de absolut viktigaste sakerna du kan göra är att välja ekologiskt i matbutiken, menar skribenterna.
Utvecklingen går alltså åt helt fel håll, men tillsammans kan vi vända trenden. En av de absolut viktigaste sakerna du kan göra är att välja ekologiskt i matbutiken, menar skribenterna. Bild: Johan Nilsson/TT

Välj eko för att rädda naturen

Om till exempel alla barnfamiljer i Sverige byter ut sin spagetti och köttfärssås till ekologisk en enda gång så stoppas 1 miljon liter bekämpningsmedel!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Bekämpningsmedel driver på artutrotningen och konstgödsel förvärrar både klimat- och naturkrisen. Det viktigaste du som konsument kan göra för att vända trenden är att välja ekologiskt.

Visste du att försäljningen av kemiska bekämpningsmedel ökar i Sverige för tredje året i rad? I dag besprutas åkrarna dubbelt så ofta som på 90-talet, enligt nya siffror från Kemikalieinspektionen. Tyvärr utgör medlen som används en lika stor risk för miljön i dag som de gjorde för 25 år sedan.

Utvecklingen går alltså åt helt fel håll, men tillsammans kan vi vända trenden. En av de absolut viktigaste sakerna du kan göra är att välja ekologiskt i matbutiken.

ANNONS

Naturskyddsföreningens nya kalkylator ”Ekoeffekten” visar tydligt att ekologiskt verkligen gör skillnad.

Med kalkylatorn kan du enkelt räkna ut hur mycket naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel som undviks när du eller din familj väljer ekologiska alternativ. Om till exempel alla barnfamiljer i Sverige byter ut sin spagetti och köttfärssås till ekologisk en enda gång så stoppas 1 miljon liter bekämpningsmedel!

Bekämpningsmedel leder till minskad biologisk mångfald, insektsdöd och risk för människors hälsa. Konstgödsel driver på klimatkrisen och leder till övergödning i våra hav och vattendrag. Välj ekologiskt så bidrar du till att rädda naturen och öka artrikedomen av bin, fjärilar och insekter.

Maria Larsson och Mats Petersson, Naturskyddsföreningen i Varberg

ANNONS