När jag jobbade, skulle vi lära eleverna att läsa, skriva, räkna och tala, menar insändarskribenten.
När jag jobbade, skulle vi lära eleverna att läsa, skriva, räkna och tala, menar insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Vad lär sig eleverna om svenska språket i skolan i dag?

Vi sviker barnen, ungdomarna och eleverna när vi inte lär dem det de förmodligen skulle ha nytta av i livet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Det är kanske tur att vi "språkpoliser" snart är ett "utdöende släkte". Språk är levande, men varför ska det ofta "utvecklas" till det sämre?

Många ungdomar säger "liksom" i var och varannan mening. "Typ liksom". För att inte tala om "fett sjukt". "Var" och "vart" blandas ihop. "Var" ska användas vid befintlighet och "vart" vid rörelse. Man blandar in engelska ord i svenskan. Alla har inte läst engelska.

Vad lär sig eleverna om svenska språket i skolan i dag? Vad lär sig journalister om språket i sin utbildning?

Redan när jag jobbade fick vi lärare lära oss att inte rätta eleverna för mycket. Det kunde hämma dem. Att läsa böcker, det vill säga god litteratur, där man bland annat utökar sitt ordförråd, är kanske inte lika roligt som att sitta med en skärm framför sig. Jag vet att man kan läsa böcker även på skärmar. Jag vet att man kan ha dyslexi, men det är inte det jag talar om här.

ANNONS

När jag jobbade, skulle vi lära eleverna att läsa, skriva, räkna och tala.

Vi sviker barnen, ungdomarna och eleverna när vi inte lär dem det de förmodligen skulle ha nytta av i livet, till exempel när de söker ett arbete, när de ska lära sig främmande språk eller när de själva får barn som ska lära sig använda svenska språket.

Kristina Bryngel

ANNONS