Fjärrvärmeverket på Kristinehed i Halmstad.
Fjärrvärmeverket på Kristinehed i Halmstad. Bild: - -

Utnyttja vårt fjärrvärmeverk för elproduktion

Halmstad fjärrvärmeverk producerar inte bara värme till våra bostäder utan producerar vid avfallsförbränning även el, skriver Louise Uvenfeldt (M).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Ingen har lämnats oberörd av energikrisen med höga priser på i princip alla former av energi – el, drivmedel och naturgas. Lösningar på kort och lång sikt diskuteras högt och lågt. Fossilt och fossilfritt cementerar och delar till viss del debatten. Lägg därtill energiomställningen som är på allas läppar och där många verkar vara överens om att elektrifiering är lösningen på klimatkrisen – trots att vi eldar fossil olja mitt i sommaren och har ett elsystem som håller på att kollapsa av överbelastning.

Jag tror inte att det finns en ensam lösning. Jag tror på en kombination av dellösningar där grunden är att vi måste bygga ny kärnkraft. Men här och nu måste vi snabbt gå framåt och utveckla Halmstads egen planerbara elproduktion. Halmstad fjärrvärmeverk producerar inte bara värme till våra bostäder utan producerar vid avfallsförbränning även el. Och det finns i dag potential för mycket större elproduktion.

ANNONS

Denna planerbara el, från vårt fjärrvärmeverk på Kristinehed, skulle kunna användas när elbehovet är som störst. Men trycket från skatter och styrmedel har blivit så högt att elproduktionen via fjärrvärme de facto minskar och mycket få nya investeringar görs. Denna politik måste vi ändra på!

Louise Uvenfeldt (M)

riksdagskandidat och kommunfullmäktigekandidat

ANNONS