I år lägger svenskarna fyra procent av inkomsten på bensin, enligt Dagens Nyheter.
I år lägger svenskarna fyra procent av inkomsten på bensin, enligt Dagens Nyheter. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Usel konkurrens på distribution av livsmedel

Landsbygdsbor lägger större del av inkomsten på bränsle än storstadsbor, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik på insändaren "Mat, el, bränsle – någon som är förvånad?”.

Matpriserna: När mat och foder odlades så köptes gödningsmedel från Ryssland och Ukraina. Tvärstopp! Då steg priserna. Tidningen Agrarheute säger att gödselpriserna steg från 200 till 1 200 euro förra året men är nu nere under 600 euro per ton och fortsätter ner mot 400. Det vore mycket märkligt om inte det skulle ge sänkta matpriser.

Vi har beklämmande usel konkurrens på livsmedelsdistributionen. Tre aktörer, Ica, Coop och Axfood som alla har i huvudsak samma underleverantörer. Som de ofta är delägare till. Det är dags att splittra upp bolagen så att konkurrensen börjar fungera. Vi behöver flera typ Lidl. Här finns ett jobb för regeringen att ta tag i.

ANNONS

Bränslepriserna: I år lägger svenskarna fyra procent av inkomsten på bensin, jämfört med fem procent år 2000 enligt Dagens Nyheter. Brent och Crude ligger i dag stabilt under 80 dollar per fat. För ett år sedan toppade det på över 130. Vi spar dessutom på konsumtionen för att motorerna blivit snålare.

Priserna är desamma på landsbygden som i storstäderna. Sänkningen borde slå igenom på matpriserna.

Landsbygdsbor lägger större del av inkomsten på bränsle än storstadsbor. Inkomstklyftorna har ökat kraftigt senaste 30 åren enligt OECD. Men någon sänkning på priset kommer inte att hända. Tvärtom. Nytt EU-beslut straffar fossila utsläpp och ger högre svenska bensin- och dieselpriser. Åkesson (SD) håller knäpptyst andan. Verkligheten har hunnit ikapp honom.

Elen: Vi har Europas billigaste elström, även i område 4. Så det är inte felet. Det transporten av elen som kraftigt har överdebiterats. Nu försöker Busch leka sagofé med viss återbetalning och kallar det stöd när det rätteligen är kreditering av för mycket debiterat.

Vad kan regeringen göra? Entlediga sanningsslirande Busch. Återupprätta en långsiktig energipolitisk överenskommelse som ingen kan lämna de närmsta sex valperioderna.

Hur länge tänker Liberalerna låta sig förnedras att delta i inaktiviteten? Vår frihet beskärs i rekordfart.

Sune Andersson

ANNONS