Insändarskribenten tar upp ett tv-program om klimatet där regeringssidan företräddes av Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen.
Insändarskribenten tar upp ett tv-program om klimatet där regeringssidan företräddes av Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen. Bild: Marko Säävälä/TT

Uppenbarligen är 30 års arbete med att upplysa mänskligheten ogjort

Att regeringen överlåtit åt SD att föra dess talan i klimatfrågan är minst sagt horribelt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

SVT- programmet ”Sverige Möts” den 24 maj om klimatet, för debatten 30 år bakåt i tiden. Det var då forskningen fann konsensus kring människans påverkan på klimatet och att den globala uppvärmningen skulle förorsaka människor stort lidande. Ingen politiker skämde då ut sig med att ifrågasätta vetenskapens slutsatser. Sedan dess har FN:s klimatpanel presenterat den ena rapporten efter den andra som påvisat att läget förvärras, koldioxidhalten i atmosfären ökar, och att allt fler extremväder kopplas till uppvärmningen.

I ”Sverige Möts” företräds regeringssidan av Martin Kinnunen (SD), som anklagar medierna för att ”pumpa ut skrämselpropaganda” om klimatförändringarna. Det hade möjligen kunnat vara begripligt att med okunnighet och oförstånd, fälla ett sådant påstående för 30 år sedan. Vid sin sida har Kinnunen, entreprenören Henrik Jönsson. Den kreativitet som Jönsson under kvällen uppbringar är att med filosofiska underfundigheter utröna om man verkligen kan tala om en ”kris”.

ANNONS

År 2023 konstaterar vi att debatten inte längre handlar om på vilket sätt vi kan ta tillvara forskningens slutsatser och åtgärdsförslag. I stället handlar det om huruvida vi kan ta forskningen på allvar eller inte. Uppenbarligen är 30 års arbete med att upplysa mänskligheten ogjort. Nu börjar vi om på ruta ett igen, sätter oss i förskolan och tar allt från början. Det är inte konstigt, utan fullt rationellt, att människor då limmar fast sig på vägbanorna.

Om klimatminister Romina Pourmokhtari (L) känner det minsta ansvar för kommande generationer så förklarar hon att klimatdebatten inte kan bedrivas med den anakronism som Martin Kinnunen och Henrik Jönsson ger uttryck för. Att regeringen överlåtit åt SD att föra dess talan i klimatfrågan är minst sagt horribelt.

Göran Lund

ANNONS