Hoppas insändarens upplevelser beaktas, det är de värda!, skriver ”Realist” i en replik om svenskundervisning.
Hoppas insändarens upplevelser beaktas, det är de värda!, skriver ”Realist” i en replik om svenskundervisning. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Tydlig beskrivning som säkert är en chock för många

Många har försökt påpeka att svenskundervisningen för invandrare fungerar precis så dåligt som insändaren beskriver det, och har dessutom noterat att inte alla som kommer till Sverige har ambitionen att lära sig svenska!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Integrationssystemet i Sverige är inte rättvist”, 9/10.

Invandring till Sverige har förkommit så länge jag kan minnas. Under mitt drygt 50-åriga yrkesliv har jag haft många duktiga medarbetare med utländsk härkomst. Anlitar gärna personer med invandrarbakgrund för olika tjänster, upplever att servicekänsla och färdighet alltid ligger på topp.

Insändarens fundering kring ”svensk demokrati” är intressant. När det gäller invandring och integration i Sverige kan man konstatera att det är ett synnerligen tabubelagt ämne. Yttrandefriheten, enligt den ”svenska demokratin”, har begränsats effektivt av de som har åsiktsmonopol, exempelvis vissa partier, medier och journalister, med flera. Om jag som inte har invandrarbakgrund framfört liknande sakliga åsikter som insändaren gör, hade jag direkt riskerat stämpeln invandrarfientlig eller annat vanligt förekommande tillmäle.

ANNONS

Många har försökt påpeka att svenskundervisningen för invandrare fungerar precis så dåligt som insändaren beskriver det, och har dessutom noterat att inte alla som kommer till Sverige har ambitionen att lära sig svenska! Sannolikt är intresset att integreras i samhället och bli ”svensk” inte mycket större.

Att en person med invandrarbakgrund beskriver verkligheten så tydligt kommer säkert som en chock för många som tror att alla kommer integreras och bli ”svenskar”.

Insändarens upplevelser efter 24 månader i Sverige kan förmodligen till stor del förklaras med avsaknaden av en öppen debatt. Då behandlas också alla på samma sätt och utan krav, vilket leder till oönskade konsekvenser för vissa. Hoppas insändarens upplevelser beaktas, det är de värda!

Realist

ANNONS