Nu har det äntligen väckts en debatt om att elevers och lärares lov är på tok för många och långa, tycker skribenten.
Nu har det äntligen väckts en debatt om att elevers och lärares lov är på tok för många och långa, tycker skribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Tre terminer och kortare lov idé för skolan

Vi har ett förlegat system som härleds till bondesamhället där ungarna för hundra år sedan skulle hjälpa till och bärga skörden om sommaren. Hur många gör det nu?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Muharrem Demirok (C) är något på spåren, men även Kristina Axen Olin (M), som för övrigt är lärare. Vi behöver ett omtag i skolan för elever men även lärare, kan jag tillägga.

Som vi alla vet så halkar Sverige efter globalt i diverse undersökningar där man mäter elevers kunskaper. Nu har det äntligen väckts en debatt om att elevers och lärares lov är på tok för många och långa.

Vi har ett förlegat system som härleds till bondesamhället där ungarna för hundra år sedan skulle hjälpa till och bärga skörden om sommaren. Hur många gör det nu? Sverige är ju i mångt och mycket ett progressivt land, som utmärker sig oftast genom att gå i bräschen för till exempel teknik, industri och miljöarbete. Men när det gäller skolväsendet så har man stannat i växten ordentligt. Här gör man samhället två björntjänster, dels får ungarna kortare tid i skolan för kunskap men i synnerhet elever som behöver extra hjälp blir lidande, då de oftast behöver mer tid och mindre klasser så de får ro i lärandet.

ANNONS

Vidare har vi lärarna som ska vara "lediga" samtidigt som eleverna, typ 14 veckor på ett år och argumentet man ofta hör är att man har "arbetat in loven" eller att man jobbar hemma, kan så vara, det är orimligt mycket tid man "jobbar in", anser jag. Alla de här extra hitte-på-loven tar enormt med resurser från ungarna och i slutändan samhället.

Här finns många utmaningar utanför skolan som lärarna kan ta itu med, till exempel hjälpa till vid ett vårdhem, umgås med gamlingarna eller köra ut dem i spenaten, trygghetsvärdar i city under till exempel helger och kvällar där ungdomar vistas. Sjukhusen, som vi alla vet, gick ju på knäna under pandemin, där finns säkert också arbete som lärarna i stället för att vara lediga, kan hjälpa till med.

Men nu hoppas jag att man tänker om och gör rätt. Kanske ett system som i England där man har tre terminer i stället och kortare lov. Många länder har redan börjat höstterminen när våra ungar fortfarande går hemma. Öppna era hjärtan, politiker! (och hjärnor)

Nicklas

ANNONS