Bilstranden i Skummeslövsstrand.
Bilstranden i Skummeslövsstrand. Bild: Jonatan Gernes

Tillfälligt strandparkerade bilar i Laholm

Man berövar människor livskvalitet. Valfriheten försvinner.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Jag har varje sommar sedan början av 1950-talet varit på stranden nedanför Vallbergavägen och även bott i Skummeslövsstrand sedan 1977 och jag vet hur det varit på stranden.

I början fanns väldigt få bilar men efterhand skaffade sig fler bilar och det märktes givetvis även på stranden. Bilister körde på stranden från Mellbystrand till gränsen mot Båstad och det var inte bra, men kommunen och markägare har gjort betydande förbättringar såsom stoppat genomfartstrafiken genom bilfria zoner, stoppat möjligheten att via stranden ta genvägen till Båstad, satt upp 20 km/h-skyltar med mera. Tack Laholms kommun!

Länsstyrelsen har nu beslutat, att genom, som jag kallar ”dumbommar”, stänga ute alla bilister från stranden, den sämsta delen av stranden, och få ”öststatsliknande, frånstötande avspärrningar”, som är allt annat än välkomnande.

ANNONS

Detta beslut kommer att försvåra för äldre och rörelsehindrade, men även för dem som bor långt härifrån, att ta sig ner och njuta av stranden.

Man berövar människor livskvalitet. Det blir även omöjligt för människor med små fritidsbåtar att komma ner på stranden och havet. Valfriheten försvinner.

Länsstyrelsen hävdar miljöskäl och att bilar packar sanden.

• Den här stranden är unik genom att den på vissa delar är ”stenhård” och har så varit före bilarna.

• Några anger oljeläckage, men i så fall kör man en olaglig, underkänd bil.

• På den allra sämsta, hårda stranden (cirka 2-3 km av 12 km) får man i dag tillfälligt parkera sin bil. Det underlättar för många människor. Man ställer sin bil, njuter av strand och hav och sedan kör man hem.

Nästan alla bilar, som är på stranden, står stilla och är tillfälligt parkerade. Hur kan en parkerad bil vara mer miljöfarlig än en bil i rörelse? Raseriet mot det här obegripliga beslutet är massivt, visat genom den största demonstrationen i mannaminne.

Beslutet medför problem, som i dag är svåra att överblicka! Många företagare kommer att tappa stora intäkter.

Jag vädjar till er: Gör om! – Gör rätt!

Bo Tengqvist

Skummeslövsstrand

ANNONS
ANNONS