Den svenska kärnkraften är något som vi i Sverige tidigare kunde vara stolta över, menar skribenten.
Den svenska kärnkraften är något som vi i Sverige tidigare kunde vara stolta över, menar skribenten. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sydsverige betalar priset för den nedlagda kärnkraften

Regeringen har skapat elkrisen. En moderatledd regering kommer att prioritera att lösa den.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Den svenska kärnkraften är något som vi i Sverige tidigare kunde vara stolta över. Den typen av självförsörjning och trygghet som den medförde gav svenska elkonsumenter rättvisa priser och en garanterad elproduktion som producerade el. Tyvärr är denna tiden snart endast ett minne blott.

Detta har medfört högre elpriser, sämre stabilitet i elsystemet och ökade klimatutsläpp. Samtidigt hör man hur de rödgröna skyller elkrisen på Ryssland. Det är samtidigt högst ovärdigt att samma regering sedan skyller på att det är marknadsmässiga skäl som ligger bakom avvecklingen av kärnkraften.

Även om det är marknaden som styr vilka det är som investerar i kärnkraften och väljer att driva den, finns det inga incitament för en investerare med någon form av sunt förnuft att investera i kärnkraft i ett land där regerande gör allt för att motverka utvecklingen av kärnkraft.

ANNONS

Det är dags att sluta välja mellan kort och långsiktigt. Moderaterna ställer sig inte emot några typ av förslag som är bra för klimatet. Vindkraftverk är ett mycket bra komplement till det förnybara, men det räcker inte till att förlita sig på en energikälla som styrs av vädret. Näringslivet är redo för att ställa om och elektrifieringen är på väg, frågan är om Sverige är redo.

Företagen och dess massiva energikrävande industrier behöver en stabil elproduktion för att kunna ställa om. Vill företagen även byta ut sin fordonsflotta mot en eldriven sådan, är det av yttersta vikt att den är garanterad en stabil elförsörjning.

Privatpersoner som i vinter väntar sig bland de högsta elräkningarna någonsin, gläds nog inte mycket av att veta att det finns alternativ fossilfri energi som regeringen valde att försvåra förutsättningarna för. Vi bor i ett av världens rikaste länder men har en energipolitik från den tredje världen.

Regeringen har skapat elkrisen. En moderatledd regering kommer att prioritera att lösa den.

Leo Rand, vice distriktsordförande

Moderata ungdomsförbundet i Halland

ANNONS