Ett nytt register banar väg för en ny förmögenhetsskatt, enligt skribenten.
Ett nytt register banar väg för en ny förmögenhetsskatt, enligt skribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Superregister - ett intrång i vår integritet

Så länge förslaget om ett superregister ligger kvar på regeringens bord skadar det företagsklimatet i Sverige, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Den förra socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning som föreslagit att alla svenskarnas tillgångar, ner i minsta detalj såsom bilars körsträcka och bankkontoinnehav fyra gånger per år, ska registreras i ett nytt superregister. Detta är ett långt mer omfattande register än det som avskaffades samtidigt med förmögenhetsskatten 2007.

Riksbanken vill ha registret för att göra beräkningar om skuldsättning, konsekvensen av ränteändringar med mera, men den informationen skulle lika bra kunna kan tas fram med "stickprovsinformation" till en betydligt lägre kostnad.

Registret är ett enormt intrång i vår integritet och en stor fara i dessa tider av allt smartare kriminalitet. Värst av allt är dock att registret banar väg för en ny förmögenhetsskatt, skatten som fick framgångsrika entreprenörer att lämna Sverige. En undersökning som Svenskt Näringsliv gjort visar att 29 procent av företagen bedömde att ett sådant register skulle påverka dem att bli mindre expansiva.

ANNONS

Förslaget ligger nu på regeringens bord. Finansmarknadsminister Niklas Wykman var tydlig i SVT Agenda om att regeringen aldrig skulle kunna återinföra en förmögenhetsskatt, men så länge förslaget om ett superregister ligger kvar på regeringens bord skadar det företagsklimatet i Sverige. Det är obegripligt att regeringen inte redan förpassat detta förslag till papperskorgen, men bättre sent än aldrig.

Bertil Wahlström, bokförläggare och entreprenör

ANNONS