Regnbågsflaggan vajar för allas lika värde.
Regnbågsflaggan vajar för allas lika värde. Bild: Christine Olsson

Stoppa hatbrott mot hbtqi-personer

Rätten att leva i enlighet med sin sexuella läggning, sin könsidentitet och sitt könsöverskridande uttryck utan diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Lördagen den 13 augusti livades gatorna upp, inte minst av en gnistrande glad Prideparad. Ett tillfälle att stå upp för lika rättigheter.

När Prideparaden vandrat sitt varv färdigt fortsätter Miljöpartiet kampen oavbrutet, alla dagar, året om.

Att vara hbtqi-person är förenat med livsfara i minst 70 länder. Halmstad är inte något undantag. Även här förekommer hatbrott mot homo-, bi-, trans- och queerpersoner. Vi vet att unga hbtqi-personer mår sämre psykiskt än andra unga, att de statistiskt sett gör fler självmordsförsök än andra personer och att diskriminering förekommer i arbetslivet, i skolan och på fritiden.

Rätten att leva i enlighet med sin sexuella läggning, sin könsidentitet och sitt könsöverskridande uttryck utan diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet. Därför måste hbtqi-frågor ingå i alla politiska områden, det vill säga skyddas i livets alla områden, från vaggan till graven. I skolan, på arbetsmarknaden, fritiden och i vården för att nämna några. Först då har vi på riktigt erkänt och praktiserat allas lika värde.

ANNONS

Enligt RFSL:s valrapporter för 2018 och 2022 toppar Miljöpartiet listan över politiska partier som verkat och verkar för hbtqi-reformer. Ett sådant erkännande sporrar oss ytterligare att fortsätta stärka hbtqi-personers rättigheter med vår politik.

Vi vill höja hbtqi-kompetensen för att uppnå likvärdigt bemötande, möjligheter och livsvillkor för alla och genom hela livet. Stoppa diskriminering på arbetsmarknaden så att alla som kan arbetar utifrån sin faktiska arbetsförmåga. Vi vill att Halmstads kommun framåt tar större ansvar för en livsviktig satsning som Pride.

Miljöpartiet deltar i Halmstad Pride eftersom vi inte accepterar ett samhälle där arbete, hälsa och bemötande påverkas av vem du är, identifierar dig som, eller vem du älskar.

Jag och Miljöpartiet kommer aldrig sluta kämpa för allas lika värde och rättigheter före, under och efter Pride!

Amina Boulaabi (MP)

kandidat till kommunfullmäktige, Halmstad

ANNONS