Halmstads koldioxidbudget är inte förhandlad. Olika intressegrupper, industribranscher, politiker och andra har inte mötts och lagt fram sina bud, skriver Stefan Hallander.
Halmstads koldioxidbudget är inte förhandlad. Olika intressegrupper, industribranscher, politiker och andra har inte mötts och lagt fram sina bud, skriver Stefan Hallander. Bild: JESSICA GOW / TT

Stå för beslutet kring utsläppen

Parisavtalets krav är mycket svåra. Tänk om vi satt i gång att minska våra utsläpp redan på 1990-talet eller början 2000-talet! Men nu är det som det är.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Slutreplik. Apropå Debattartikeln ”Halmstad har inte lämnat Parisavtalet”, 19/6.

Lördagen 19 juni förnekar Jonas Bergman här i HP, att Halmstad lämnat Parisavtalet. Han förklarar sedan åter varför avtalet är omöjligt att följa. Hans logik är om jag förstår hans blånekande rätt, att eftersom avtalet är omöjligt att följa så är han ursäktad och har ändå inte lämnat avtalet, trots att dess krav inte följts. För han ville ju egentligen. Fast han inte kunde. Det kunde han inte hjälpa!

Halmstads koldioxidbudget är inte förhandlad. Olika intressegrupper, industribranscher, politiker och andra har inte mötts och lagt fram sina bud, som sedan justerats och jämkats till enighet nåtts.

ANNONS

Koldioxidbudgeten, som är framtagen av klimatforskare i Uppsala, har i stället räknat ut hur mycket mer koldioxid vi kan släppa ut om vi skall fullfölja Parisavtalet. Resultatet för Halmstads kommun blev 2 656 kiloton, vilket motsvarar cirka sex års utsläpp. För att slippa tvärstoppa om sex år, föreslår budgeten i stället 15 procent minskning per år.

Så här skriver forskarna om budgetens rekommendationer:

”Det är viktigt att lyfta fram att om samhället inte väljer att följa det åtagande som här föreslås innebär det att man i stället väljer en värld där temperaturen ökar med mer än 2 grader, med alla dess konsekvenser, och att Parisavtalet inte kommer kunna efterlevas, varken på lokal, regional eller nationell nivå.” ”Kommunen är sannolikt den organisation i samhället som bäst skulle kunna samordna den snabba omställning som behövs för att klara Parisavtalet.”

Parisavtalets krav är mycket svåra. Tänk om vi satt i gång att minska våra utsläpp redan på 1990-talet eller början 2000-talet! Men nu är det som det är. Kommunstyrelsens (liksom HP:s) tystnad om vår koldioxidbudget har varit kompakt under det dryga år den gällt. Så lite förberedda var vi på Jonas Bergmans besked att man inte tänker följa avtalet. Men nog hade det varit klädsamt att mer rakryggat stå för och öppet presentera det beslut man fattat.

ANNONS

Stefan Hallander

LÄS MER:Halmstads nya klimatplan: Så ska koldioxidutsläppen minska

ANNONS