Solcellspaneler till barnbarnen i jul

Ett liv i fred på en planet som vi hanterar varsamt är vad jag önskar

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Till mina sju älskade barnbarn har jag även detta år köpt varsin solcellspanel.

”Det går att förändra världen” var budskapet på Greenpeace affisch som hängt på hedersplats i olika hem där era mammor vuxit upp. När de var små flickor gick jag med i just Greenpeace och Kvinnor för fred.

Ett liv i fred på en planet som vi skulle hantera varsamt var vad jag önskade dem och det är också vad jag önskar er och kommande generationer.

Förra julen var det fjärde året mina barnbarn fick varsin solcellspanel i ETC:s solcellspark och jag ville med ovanstående text förklara att de är värda en lika lugn och trygg uppväxt som jag liksom de flesta andra i min generation hade.

ANNONS

Den 7 juli 2017 antog majoriteten av FN:s medlemsstater ett förbud mot kärnvapen, Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW).

Den 22 januari 2021 trädde avtalet i kraft. Kärnvapen blev då, som det sista massförstörelsevapnet, förbjudna enligt internationell lag.

Det känns, för mig, ganska självklart att Sverige borde undertecknat den så det är omöjligt att förstå varför så inte är fallet.

Skulle så gärna se att en stark folkrörelse växte fram som visar att fred är grundläggande för de allra flesta och en anslutning till olika fredsrörelser skulle göra de aktivas insatser så mycket enklare.

Den 2 april 1883 grundades det som i dag är världens äldsta ännu aktiva fredsförening – Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. De har tillsammans med övriga fredsorganisationer uträttat så mycket gott.

Eva Müller

ANNONS