Smartast hade varit att sänka elskatt och moms

Hanteringen av elstödet är illa med tanke på när det äntligen blivit utbetalt. Men jag vet inte om det hade blivit bättre med en annan regering.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Lögnen - en politisk framgångsfaktor”, 3/3.

Signaturen "Trött på SD" drar lite slutsatser som nog behöver synas.

Jag har hört det där med att sänka bensinpriser med 10 kronor men ej i en tv-debatt, men frågan är – eftersom trovärdigheten är så låg att det skulle kunna göras – om inte frågan borde vara: Hur många röster förlorade man?

Sen är hanteringen av elstödet illa med tanke på när det äntligen blivit utbetalt. Men jag vet inte om det hade blivit bättre med en annan regering. Smartast hade varit att sänka elskatten till 1 öre och momsen till 1 procent från november fram till mars, och fixat utbetalning av stödet utan stress. Och sen diskuterat vilken höjning av skatt och moms som behöver återskapas.

ANNONS

Nedläggningen av Ringhals 1 och 2 var utan att ha en alternativ lösning till effektbortfallet inte bra. Jag såg på TV-programmet 30 minuter med Vattenfalls vd Anna Borg, men frågan om vad beslutet hade blivit 2015 utan punktskatten, den ställdes aldrig. Man konstaterade bara att elpriserna hade varit lägre, men ej hur mycket. (Det hade kanske behövts nya ägardirektiv 2015). Sen stängde man en reaktorer i december 2019 och nästa i december 2020, men du presenterar siffror från 2022!

Jag vill se motsvarande siffror från 2020 och 2021 angående konsumtion och var elen kom ifrån i vårt el-område. Siffror från Karlshamnsverket nämns med siffror från 2021 i timmar men ej i effekt ! Så hur enormt var behovet för "extra" el under 2020 och 2021, hur mycket av "smutsig el" som producerades för bortfallet av kärnkraften, går inte att utläsa i din insändare.

Så jag tror inte att lögn inom politiken är en framgångsfaktor, ej heller att gnälla på andra partier när man inte själva inte har någon egen agenda. Hade vi haft till exempel vindkraft med vindgaranti (vi låtsas att det finns med garanti) motsvarande effektbortfallet av Ringhals 1 och 2 när det stängdes, törs jag sticka utan näsan och påstå att vi hade haft billigare el här i område 4.

ANNONS

Tommy Svensson

ANNONS