Kostnaden för Slamtömning i Hylte kommun är hög, anser skribenten.
Kostnaden för Slamtömning i Hylte kommun är hög, anser skribenten. Bild: Isabel Bark/arkiv

Slamtömning i Hylte kommun

Hylte kommuns taxa var väsentligt högre än i angränsande kommuner, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

År 2017 fick jag liksom mina grannar en anmodan från kommunen att ersätta den befintliga avloppsbrunnen med en ny trekammarbrunn med infiltrations bädd. För detta krävdes ett bygglov. När jag undersökte med angränsande kommuner visade det sig att Hyltes kommuns taxa var väsentligt högre. Detta påtalade jag för berörda tjänstemän och kommunråd.

När jag läser Ingemar Stenetegs artikel blir jag minst sagt besviken och bestämmer mig för än en gång att jämföra med grannkommuner. Det visar sig att Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Hylte använder samma entreprenör nämligen Sandahls entreprenad.

För 2023 var Hyltes årliga taxa för slamtömning 2 523 kronor, för 2024 har vi fått en aviserad höjning till 3 179 kronor. Detta ska jämföras med nämnda grannkommuner taxa för 2023 som var 1 051 kronor, denna taxa bibehålls även för 2024. Hyltes taxa är således 3 gånger så hög för oss med enskilda avlopp.

ANNONS

När man går vidare och söker svar på vad som gör att kostnaden 3 gånger så stor blir man ännu mer besviken. Det visar sig att när Sandahls har fått betalt för sina kostnader disponerar Hylte 2 146 kronor i administrations behållning, för Gislaved, Gnosjö och Värnamo är motsvarande administrations behållning 230 kronor en skillnad på 1 916 kronor. Denna stora skillnad väcker naturligtvis många frågor, inte minst ett tappat förtroende på kommunens sätt att ta ansvar för skattebetalarnas pengar.

Det nämns i artikeln att det rör sig om cirka 2 000 enskilda avlopp vilket i så fall skulle uppgå till cirka 3,8 miljoner kronor. Var har dessa pengar hamnat? Det som känns tryggt i denna "avlopps-soppa" är att ordföranden för Hylte Kommuns revisorer har "rört om i grytan". Tack Ingemar!

Stig Olsteg

ANNONS