Nu är det dags att inse att regionernas organisation med en massa dyra politiker, cirka 5 000 stycken så kallade regionpolitiker, totalt har spelat ut sin roll, tycker skribenten.
Nu är det dags att inse att regionernas organisation med en massa dyra politiker, cirka 5 000 stycken så kallade regionpolitiker, totalt har spelat ut sin roll, tycker skribenten. Bild: Maja Suslin / TT

Skrota regionerna och låt staten sköta sjukvården

Dags att inse att regionernas organisation med en massa dyra politiker totalt har spelat ut sin roll.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Så gott som alla regioner i Sverige går med stora underskott, i år kommer det troligen att handla om många miljarder.

Nu är det dags att inse att regionernas organisation med en massa dyra politiker, cirka 5 000 stycken så kallade regionpolitiker, totalt har spelat ut sin roll. Även inom administrationen finns exempel på extremt dyra och exempellösa lösningar. Enkla sparlösningar som tyvärr ofta bekostas av färre vårdpersonal med påföljder som drabbar slutkunden, det vill säga alla patienter.

Många regionpolitiker har ett förflutet som kommunpolitiker, där de kanske hamnade direkt från ett fackförbund eller ungdomsförbund. Där kanske de har fått frågan om de vill ställa upp till regionen, och på den vägen är det. Har själv kunnat se och konstatera detta under 40 års tid.Tyvärr besitter många regionpolitiker inte alls de kunskaper om landets sjukvård som borde vara självklart och eftersträvansvärt att efterfråga.

ANNONS

I stället sitter många regionpolitiker i regionerna såsom tidigare fritidspolitiker, som inte har en susning om vad regionens syften är. Det är högst anmärkningsvärt och extremt allvarligt, och detta har pågått så länge som regionerna funnits. Ska någon överhuvudtaget kunna bli regionpolitiker måste det avkrävas högskole- eller universitetsutbildning. Det är ingen lek att ansvara för budgetar på 100 miljarder om året, och där årliga miljardunderskott oftast sker. Underskotten är det du och jag som får finansiera genom sämre vård och högre kostnader på allt!

Hans Sjöblom

ANNONS