Ska vi betala "straffavgift" för vårt incheckade bagage?

Man kan då aldrig sluta att förvånas! Beställde en flygbiljett med SAS, Köpenhamn -  Milano tur och retur. Utöver biljettpriset blev jag tvungen att betala 700 kronor extra för incheckat bagage. Det är första gången jag drabbas av denna nya avgift.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

SAS ansluter sig till de flesta andra IATA-flygbolag i världen och inför en avgift på allt bagage som incheckas på flygplatserna. Sådant bagage har ju tidigare alltid varit kostnadsfritt upp till 20 - 23 kg per person. Det är väldigt märkligt att vi nu ska behöva betala en typ av straffavgift på våra medhavda resväskor. En smyghöjning av biljettpriset?

Det är väl ändå både självklart och naturligt att transportera resväskor och större "bags" i flygplanens fraktutrymme. Dessutom gäller det i första hand passagerarnas säkerhet i flygkabinen. Mycket löst handbagage kan utgöra livsfara vid nödsituationer. Istället borde avgifter på handbagage införas.

ANNONS

Jag har tyvärr de senaste åren observerat att handbagaget vuxit ordentligt i flygen. Handbagageboxarna ovanför sätena är idag alltid fullproppade med väskor,  ryggsäckar och annat löst... Det skapar många gånger också både irritation och oro när passagerare och hjälpande flygpersonal försöker "trycka in" bagaget i kabinens takboxar.

Jag uppmanar all personal på flygplatser och i planen att alltid noga kontrollera storleken på passagerarnas handbagage. Här kan det finnas mycket övervikt och "oversized" (överdimensionerat) bagage. I detta fall måste SAS och övriga flygbolag omgående tänka om!

C-G Pernbring

ANNONS