Att välja rätt bland bara dessa tre produkter har en enorm betydelse, menar skribenten om choklad, bananer och kaffe.
Att välja rätt bland bara dessa tre produkter har en enorm betydelse, menar skribenten om choklad, bananer och kaffe. Bild: TT/arkiv

Schyssta produkter borde vara billigare

Sätt lockpriser på de schyssta produkterna och höj priset på de andra.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Jag tror på konsumentmakt. Varje gång jag väljer mellan en hållbar och en ohållbart produkt i affären gör jag ett val som kanske påverkar världen mer än valet jag gör 11 september.

Kaffe, bananer och choklad tillverkas ofta under slavliknande förhållanden. Genom att välja fairtrade (som är något helt annat än bara ekologiskt – vilket butikspersonal har visat sig vara lyckligt ovetandes om) motverkar jag detta slaveri. Att välja rätt bland bara dessa tre produkter har en enorm betydelse.

Nu vill jag dock vända mig till butikerna, främst i Laholm. Ni står förstås inför samma val i större skala: Ica och Coop här har inte ens fairtradebananer, fast det här efterfrågats av fler än mig. Willys har det men kunde förstås välja bort slaveribananerna helt.

ANNONS

Framförallt kan ni göra valet enklare för oss konsumenter. Det är ett hån mot oss som försöker göra rätt när priset på fairtradeprodukterna höjs och motsvarande slaveriprodukter reas ut med lockpriser. Detta beteende har jag på sistone sett i alla Laholms större mataffärer. Ni borde göra tvärt om.

Sätt lockpriser på de schyssta produkterna och höj priset på de andra. Detta gäller förstås även andra produkter och andra butiker också. Ni måste inte göra valet åt oss, men ni kan göra det enklare i stället för svårare.

Mikael Risenfors, Laholm

ANNONS