Vi ser hur Sverige förfaller, även om det många gånger ser fint ut på ytan. Något måste göras! Vi medborgare har delegerat de stora frågorna till politiker, och vi förväntar oss högkvalitativa resultat, menar skribenten.
Vi ser hur Sverige förfaller, även om det många gånger ser fint ut på ytan. Något måste göras! Vi medborgare har delegerat de stora frågorna till politiker, och vi förväntar oss högkvalitativa resultat, menar skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagspolitiker behöver en specialdesignad universitetsutbildning

Vi ser hur Sverige förfaller, även om det många gånger ser fint ut på ytan. Något måste göras! Vi medborgare har delegerat de stora frågorna till politiker, och vi förväntar oss högkvalitativa resultat.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

För några år sedan var Sveriges rykte stabilt och positivt. Man kunde åka utomlands och känna sig stolt över sin härkomst. Sedan dess har mycket förändrats. I dag präglas vårt land av dagliga mord, sprängningar, överfyllda fängelser, invandrarfientlighet, internationellt muslimskt hat, antisemitism, djup polarisering, utbredd fattigdom, skenande energikostnader, höga matpriser, mångdubblade låneräntor, geopolitiska spänningar, förberedelse för krig, informationskrig, omfattande mental ohälsa, rekordlåg kronkurs och dyster framtidssyn.

Det politiska ledarskapet, oavsett färg, har varit anmärkningsvärt dåligt det sista årtiondet, även om den negativa spiralen börjat långt tidigare. Man undrar oroat hur det kommer att sluta. Frågar man politiker kan man förvänta sig sedvanliga verbala cirkuskonster om hur duktiga de varit, men vi svenskar kan knappast luras längre. Vi ser hur Sverige förfaller, även om det många gånger ser fint ut på ytan. Något måste göras! Vi medborgare har delegerat de stora frågorna till politiker, och vi förväntar oss högkvalitativa resultat.

ANNONS

Behöver politiker utbildas och tränas på nya kreativa sätt innan de får kandidera till riksdagen? Samhället är fyllt med komplexa utmaningar och det vore nog lämpligt om dessa viktiga anställningar krävde en specialdesignad treårig universitetsutbildning där utveckling av vishet är en av grundpelarna. Den nationalekonomiska och samhälleliga vinsten av en sådan utbildning är sannolikt gigantisk. Vilket politiskt parti vill vinna hundratusentals röster genom att lägga förslaget i riksdagen?

Christer Nylander

ANNONS