STOCKHOLM 20230224Ukrainas flagga vajade på årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina.
STOCKHOLM 20230224Ukrainas flagga vajade på årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina. Bild: Henrik Montgomery/TT

Putin vill krossa Ukraina

För den ryska terrorn mot Ukrainas folk startade inte 2022, eller ens 2014, rötterna går långt längre tillbaka än så, skriver Erik Hellsborn (SD).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I dagarna högtidlighölls Holodomor ”Hungerns farsot”, den massvält som drabbade Ukraina under åren 1932–1933, och beräknas ha kostat över 3 miljoner människor livet. En svält som inte främst berodde på dåligt väder, utan på en medveten och ideologiskt driven kampanj från Stalin och hans Sovjetregim.

Det ukrainska bondesamhället plundrades på allt det producerade, och bönderna fick inte ens behålla nog för att hålla sig själva och sina familjer vid liv. Den som protesterade bestraffades hårt, och riskerade att deporteras till koncentrationsläger i Sibirien.

Holodomor var ett folkmord, och har erkänts som sådant av större delen av västvärlden. Flertalet av EU:s medlemsstater skriver under på detta, så också Storbritannien, USA, Kanada och Australien. Dock inte Sverige. Att ändra på detta är nu mer aktuellt än någonsin, sedan Ryssland i fjol inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

ANNONS

För den ryska terrorn mot Ukrainas folk startade inte 2022, eller ens 2014, rötterna går långt längre tillbaka än så. När Putin talar om Sovjets fall som en katastrof eller att Ukraina inte är ett ”riktigt land”, när tusentals ukrainska barn kidnappas av ryska staten i syfte att utradera deras nationella identitet, då är det en fortsättning på samma vilja som låg bakom Holodomor.

En rysk, imperialistisk önskan att krossa Ukraina som folk och nation. Detta förstår ukrainarna givetvis själva. Det är inte för inte som att president Zelenskyj utöver vapen och sanktioner framfört en önskan om att fler länder som erkänna Holodomor som ett folkmord. Sverigedemokraterna har hört Ukrainas vädjan, och anser att Sverige ska tillmötesgå den. Vi hoppas att en majoritet i riksdagen delar denna åsikt.

Erik Hellsborn (SD), riksdagsledamot

ANNONS