Inför partiledardebatten i SVT:s Agenda 7/5.
Inför partiledardebatten i SVT:s Agenda 7/5. Bild: Pontus Lundahl/TT

Partiledardebatt präglad av pajkastning

Om detta är vad man kommer prestera framöver finns det all anledning att fundera.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Dagligen påminns vi om säkerhetsläget i närområdet, ökade påverkansoperationer från externa aktörer, hot och desinformation mot våra myndigheter och ökat antal kriminella våldshandlingar där oskyldiga drabbas. Listan på problem som borde föranleda en saklig debatt och enad politisk kraftsamling kan göras lång.

Tror därför många hade förväntat sig och känt en trygghet i att våra partiledare visat upp en annan bild än den under partiledardebatten i Agenda söndagen den 7/5. Vi får förvisso de politiker vi förtjänar, men om detta är vad man kommer prestera framöver finns det all anledning att fundera.

Pajkastning, ställda frågor blir obesvarade, i stället motfrågor och medvetet snedvridna tolkningar och påståenden. Dessutom två programledare med oförmåga, eller möjligen vilja, att avbryta vissa kvinnliga partiledare. En ”duell” mellan två partiledare borde innebära en hyfsat jämnt fördelad tid på respektive sida och utan att ständigt avbrytas ges möjlighet att bemöta den ena vrångbilden efter den andra.

ANNONS

Dessutom ytterst allvarligt när partiledare maniskt driver tesen att i princip allt som görs till höger om den politiska mittlinjen är ett hot mot demokratin. Finns inget som helst belägg för detta bland myndigheter, institutioner eller objektiva organisationer som bevakar vår demokrati. Bidrar således enbart till ökad polarisering, och att våldsbenägna människor och organisationer inspireras att ta till våld i olika former. Dags att acceptera resultatet i vårt demokratiskt genomförda val, svälja bitterheten och föra en saklig debatt värdig den demokrati man säger sig vilja värna om.

Realist

ANNONS