Överskott ska gå tillbaka till hyresgästerna i form av underhåll, trädgårdsskötsel, stambyte eller nybyggnation, anser skribenten.
Överskott ska gå tillbaka till hyresgästerna i form av underhåll, trädgårdsskötsel, stambyte eller nybyggnation, anser skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Överskott av hyrorna till HFAB ska gå tillbaka till hyresgästerna

Även hyresgästerna hos HFAB arbetar och betalar skatt i vanlig ordning!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Svar till Vitryggen, 23/9.

När man skriver en insändare är det, tycker jag, viktigt att ta med alla parametrar som frågan gäller.

Vad Vitryggen tycks ha glömt är att det finns ett ägardirektiv som ger kommunen cirka fyra procent av HFAB:s vinst. Beslut om detta tas på fullmäktige för vidare befordran till bolagsstämman för antagande. Vitryggen kan läsa om detta i Aktiebolagslagen.

Hyresgästerna har full förståelse för detta och har heller inte erinrat mot beslutet. Men när kommunen tar emot ytterligare 53 miljoner av hyresgästernas pengar då uppstår det, som till och med Vitryggen måste förstå en känsla av dubbelbeskattning. Jo, för det är ju så, tro det eller ej att även hyresgästerna hos HFAB arbetar och betalar skatt i vanlig ordning! Så det är väl inte utan att de hyror som vi genererar till HFAB och som ger ett överskott ska gå tillbaka till hyresgästerna i form av underhåll, trädgårdsskötsel, stambyte eller nybyggnation.

ANNONS

Jag vill i sammanhanget nämna den subvention som villa- och bostadsrättsägare åtnjuter på skattebetalarnas bekostnad är 24 miljarder/år, att jämföras med hyresrättens 8 miljarder/år. Under väldigt många år är det också så att de som tjänar minst bor i hyresrätt och betalar mest för sitt boende. Men låt oss inte bli alltför politiska.

Vitryggen nämner också att han/hon tycker att hyrorna är rimliga i HFAB. Tror Vitryggen att det är HFAB som bestämmer hyrorna? I så fall vill jag genast ta Vitryggen ur denna villfarelse. Det finns en eminent motpart, Hyresgästföreningen tror jag den heter, som varje år oförtrutet arbetar för denna ”rimliga” hyresnivå. Utan dem hade hyrorna varit betydligt högre, tro mig.

Rigmor Wilderoth

hyresgäst

ANNONS