Ett konserthus är arkitektoniskt en utmaning men kan i samspel med omgivande byggnader, rådhus, slott, teater och bibliotek, ge staden ett kulturcentrum som skulle låta tala om sig, menar skribenten som föreslår Österskans som ny plats för ett konserthus och musikskola i Halmstad.
Ett konserthus är arkitektoniskt en utmaning men kan i samspel med omgivande byggnader, rådhus, slott, teater och bibliotek, ge staden ett kulturcentrum som skulle låta tala om sig, menar skribenten som föreslår Österskans som ny plats för ett konserthus och musikskola i Halmstad. Bild: Henrik Montgomery/TT

Österskans – centrum för musik och samlingspunkt för Halmstadborna?

I tankarna ser jag en elegant byggnad som syns men inte tar över hela grönområdet, kanske delvis utförd i trä.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Konserthus och musikskola behöver inom en snar framtid flyttas och mest centralt ligger då Österskans, ett område färdigt att tas i bruk. Läget skulle underlätta för både elever, föräldrar och konsertbesökare. Bussar finns i närområdet, föräldrar behöver inte skjutsa sina barn utan de och konsertbesökare tar sig lätt dit från alla hörn av kommunen.

Ett konserthus är arkitektoniskt en utmaning men kan i samspel med omgivande byggnader, rådhus, slott, teater och bibliotek, ge staden ett kulturcentrum som skulle låta tala om sig. Det förutsätter naturligtvis att man lämnar planeringen åt kunnigt folk, räknar med att det kommer att kosta och från början planerar in byggnadens höjd och yta, så att man inte i slutändan står där med en koloss man inte vill ha.

ANNONS

I tankarna ser jag en elegant byggnad som syns men inte tar över hela grönområdet, kanske delvis utförd i trä (en påminnelse om den äldre tiders handel med trävaror) med en vacker entré som inbjuder och gör besökaren nyfiken på musikupplevelsen.

Entréplan med kafé och yta för exempelvis utställningar bör vara genomgående och utformas så att det på sommaren har direktkontakt med parken, Nissan och kvällssolen. Plats finns för vackra planteringar, lekplats, boulebana med mera och det skulle kanske till sist kunna bli det vi alla Halmstadbor vill ha, en mötesplats centralt både sommar och vinter.

TRETTIOTALISTEN

ANNONS