Skribenten tycker att Laholms kommun bör jobba för att gynna laxen.
Skribenten tycker att Laholms kommun bör jobba för att gynna laxen. Bild: Jonatan Gernes

Öppna upp Lagan – för laxen och för Laholm

Detta skådespel med hoppande vildlaxar kan vi få tillbaka i alla fall längs Lagan.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I Laholms landskapssköld finns det tre avbildade vildlaxar. Detta är just det antal laxar som i skrivande stund har tagits upp från Lagan hittills i år. Historiskt har det aldrig varit värre.

2019 togs ett regeringsbeslut av att vattenkraften skall miljöanpassas. Regeringen har pausat detta arbete två gånger och skall tydligen pausa en gång till. Detta påtalade generalsekreterarna för Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Sportfiskarna i ett debattinlägg 27/5.

EU har enligt dessa organisationer varit kritiska till att Sverige inte lever upp till vattendirektivens krav på god ekologisk status i älvar och åar.

Detta är bara att hålla med om.

ANNONS

Om nu inte regeringen gör något så kan väl Laholms kommun börja arbeta för att få tillbaka det fina fiske som en gång i tiden fanns i Lagan.

Köp ut Norsk Statkraft. Företaget dödar laxen eftersom de inte har någon genomströmning av vattnet genom turbinerna under stora delar av dygnet. Lax liksom all annan fisk måste ha syre för att kunna leva. Öppna upp Lagan så att vi får ett fritt rinnande vatten med vattenfall från Karseforsen och ner till Laholmsbukten.

Har någon sett Karseforsens vattenfall? Detta är svårslaget och slås bara av några få vattenfall i Sverige.

Detta skådespel med hoppande vildlaxar kan vi få tillbaka i alla fall längs Lagan. Det tar för laxen två till tre år att komma tillbaka som fin matfisk efter romläggningen. Uppemot 100 laxar om dagen kunde en gång i tiden tas upp en augustimånad innan vattenkraftverken byggdes.

Ordförande i Lagans Vänner har beräknat att inkomsterna för kommunen och dess innevånare för laxfisket ger intäkter på cirka 150 miljoner kronor per år.

Dessa intäkter skulle innebära ett fantastiskt lyft för Laholm.

I en artikel 28/5 menar Kristian Ryberg, regionchef för Svensk Näringsliv, med anledning av företagsklimatet i Laholms kommun sjunker att tjänstemännen borde reagera. Mattias Benetti Johansson som är näringslivschef i Laholms kommun verkar förvånansvärt lugn. Att byskolor läggs ner, företagen har det svårt och att unga familjer därmed inte kommer att flytta till kommunen verkar inte bekomma politikerna i kommunen.

ANNONS

I ett tidigare debattinlägg skrev undertecknad om att kommunen sitter på en guldgruva i form av laxfisket och den natur som finns längs Lagan.

Robert Holst

Inflyttad pensionerad laxfiskare

LÄS MER:”Det snackas en hel del skit där ute”

LÄS MER:Extrem brist på lax i hav och åar

ANNONS