För att ska vi lyckas med integration måste insatserna vara effektiva. Vi ska inte finansiera slarviga åtgärder som inte kommer att utveckla vårt samhälle!, tycker skribenten.
För att ska vi lyckas med integration måste insatserna vara effektiva. Vi ska inte finansiera slarviga åtgärder som inte kommer att utveckla vårt samhälle!, tycker skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nyanlända behöver inte informeras om hur många sjöar det finns i Sverige

Integrationsverksamheter, som finansieras av det svenska folket, måste innehålla en seriös diskussion om svenska värderingar

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Integrationsinsatser och verksamhet måste omprövas i Sverige och Halmstad. Jag kom till Sverige under migrationsströmmen i 2015 och Sverige var som en helt annan planet för mig. Koranbränning, hedersvåld och inte minst desinformation – om att Sverige kidnappar muslimska barn – är ett tecken på misslyckade insatser inom integrationsverksamheten.

När jag var bosatt i Eskilstuna gick jag på en samhällsorienteringskurs året 2018. I kursen ska man lära sig om det svenska samhället på sitt modersmål. Utbildningen drivs av anställda med utländsk bakgrund och knagglig svenska. Kunskapen som vi fick var ytlig. Kursledare verkade okunniga och då kände jag att jag inte fick tillräcklig information som kan hjälpa mig att möta det svenska samhället. Min fru kom till Sverige i slutet av 2022 och hon gick också på en sådan kurs i Halmstad. Under kursen upplevde hon samma som jag har upplevt.

ANNONS

För det andra diskuterade vi under min tid i samhällsorienteringskursen vi inte vilka utmaningar det kan finnas med att komma till ett land som Sverige. I vissa fall undviks djupare diskussion såsom yttrandefrihet, homosexuella och inte minst hederskultur. Integrationsverksamheter, som finansieras av det svenska folket, måste innehålla en seriös diskussion där svenska värderingar ska resoneras och diskuteras på en djupare nivå med ett intresseväckande sätt.

Jag menar att problemet består av både kursinnehåll och de som undervisar kursen. Nyanlända behöver inte informeras om till exempel hur många sjöar det finns i Sverige. Det här är "Wikipedia info” som vi inte vill satsa på. I många fall är lärarna inte pålästa om integrationsproblem och svenska värderingar sitter i ryggmärgen. Många i personalen kan inte prata flytande svenska vilket gör det svårt för dem att ta reda på problemet.

Jag tycker att vi som kommer hit har stort ansvar och skyldigheter att anpassa oss i samhället och att lära oss vad som gäller här, men samhället har också skyldighet att informera om svenska värderingar och normer.

Slutligen har den naiva integrationspolitiken sitt pris som vi medborgare redan har betalat för. Det är dags att ställa krav och revidera de aktiviteter som kommunen är huvudansvarig för. För att ska vi lyckas med integration måste insatserna vara effektiva. Vi ska inte finansiera slarviga åtgärder som inte kommer att utveckla vårt samhälle!

ANNONS

AM, Halmstadsbo

ANNONS