Snart är det dags för fotbolls-VM i Qatar. Evenemanget debatteras på HP-läsaren. ”För mig handlar det om att min gräns är nådd när det gäller fotbolls-VM i Qatar”, skriver Stefan Farehed, Laholms FK.
Snart är det dags för fotbolls-VM i Qatar. Evenemanget debatteras på HP-läsaren. ”För mig handlar det om att min gräns är nådd när det gäller fotbolls-VM i Qatar”, skriver Stefan Farehed, Laholms FK. Bild: Nariman El-Mofty

Min gräns är nådd när det gäller fotbolls-VM i Qatar

Är det en för komplicerad fråga? Är skadan redan skedd? Hur ser vi på hur Svenska fotbollförbundet agerat i frågan? Den diskussionen skulle jag gärna se.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Slutreplik. Apropå insändaren "Låt oss njuta av världens bästa fotboll samtidigt som vi har två tankar i huvudet”, 8/11.

För mig handlar det om att min gräns är nådd när det gäller fotbolls-VM i Qatar. Som jag skrev i min debattartikel så är jag ideellt engagerad i en fotbollsklubb och vi arbetar kontinuerligt med värderings- och jämlikhetsfrågor och det är där min utgångspunkt är. Jag vet inte vad du utgår ifrån eller tänker. Om jag försöker förstå dina synpunkter i din insändare så tror jag att du menar att det är redan så mycket som är åt helvete så det är ingen mening att bry sig, ta ställning eller säga stopp. Du skriver också: ”Vi hade inte diskuterat dessa 6 500 dödsfall överhuvudtaget om det inte spelats ett mästerskap där i slutet av månaden.”

ANNONS

Jo, det hade vi! Inte du kanske men jag, min familj, vänner och kolleger diskuterar hela tiden omvärlden och problem och orättvisor. Vi i LFK valde att lägga en massa tid och kraft på att hjälpa till att aktivera de ukrainska flyktingar som kom hit under våren för att det var det minsta vi kunde göra. Det hjälpte inte att stoppa kriget men det hjälpte de barn och mammor som var på plats dessa dagar.

Med tanke på mitt engagemang inom just fotboll så blev det för mycket med 6 500 stycken döda gästarbetare, modern slavhandel i övrigt för de som överlevde, totalt förbud mot homosexualitet (Qatars VM-ambassadör Khalid Salman uttryckte så sent som den 8 november 2022 att han tyckte att ”Homosexualitet är en skada i sinnet.”), att det är lagligt att slå och våldta sina fruar i ett odemokratiskt land utan pressfrihet och noll respekt för mänskliga rättigheter. Jag tycker det är värt att kritiseras och diskuteras. Vad känner ni andra i plantskolorna inom svensk fotboll? Är det en för komplicerad fråga? Är skadan redan skedd? Hur ser vi på hur Svenska fotbollförbundet agerat i frågan? Den diskussionen skulle jag gärna se.

För er som inte gjort det så rekommenderar jag att läsa Olof Lundhs bok ”Templet i öknen, så köpte Qatar världens största sport.”

ANNONS

En tanke till slut: Om bojkott och protester denna gång leder till att det här inte sker igen, så behöver det inte dö 6 500 gästarbetare nästa gång. Eller?

Stefan Farehed, Laholms FK

ANNONS