Förskolebussarna ska avvecklas i Halmstad, vilket kommenteras av insändarskribenten.
Förskolebussarna ska avvecklas i Halmstad, vilket kommenteras av insändarskribenten. Bild: Roger Larsson

Med cykel tar resan till utflyktsmålet minst 40 minuter

Förskolebussar avvecklas – de barn som lever i ett socioekonomiskt utsatt område ska tas bort chansen att få transport till natur- och kulturupplevelser.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Den 21 juni kunde man läsa på Halmstads kommuns hemsida om de förskolebussar som ska avvecklas efter sex år i drift. Anledningen till avvecklingen är det som drabbat skolverksamheten över hela landet: besparingar. Man har tagit beslut i kommunen att de barn som lever i ett socioekonomiskt utsatt område ska tas bort chansen att få transport till natur- och kulturupplevelser.

I texten föreslår Arber Gashi (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, att förskolor nuförtiden införskaffar ”lådcyklar”. Tanken verkar vara att man lägger arbetsbördan på förskolelärarna att själva cykla barn till tillgängliga natur- och kulturupplevelser. Om vi nu går tillbaka till förskolebussens första färd, vilket var åt Smörblommans förskola på Andersberg, blev det en resa till Gården Ön i Skedala. Slår man upp denna rutt i en GPS ser man att med bil tar det cirka 15 minuter. Med cykel tar det närmare 40 minuter. I sin uträkning tror jag däremot inte att GPS:en tar med redan tungt arbetsbelastade lärare som ska cykla förskoleklasser i lådcyklar. Där kan man nog räkna med att resan tar längre tid.

ANNONS

Vidare menar Arber Gashi på att barn- och ungdomsnämnden inte upplevt att det beslut de tagit ska ha någon negativ inverkan. Alltså menar man att nämnden innehar en annan del i beslutsprocessen, deras jobb är att spara in pengar. Hur ska man lösa det därefter? Det får förskolorna helt enkelt vänta på om att få svar om. Här har man beslutat att transporterna för förskolebarn ska tas bort, och i stället för att lägga fram konkreta lösningar, hänvisar Gashi löst till att ”till exempel har flera förskolor i dag lådcyklar”. Här ska då tilläggas att barn- och ungdomsnämnden har nu, efter att beslutet fattats, fått i uppdrag att ta fram alternativa transporter.

Man skriver även att rent specifikt har man tagit beslutet ”utifrån ett … ekonomiskt hållbarhetsperspektiv”. Om det är hållbart för verksamheten är tveksamt. Men för att kommunen rent ekonomiskt ska hålla balans så kan det se rätt bra ut.

I beslutsprocessen har nämnden inte uttalat sig i om man rådfrågat verksamheten som drabbas hur de uppfattar beslutet, inte heller har man lagt fram någon konkret lösning, utan förväntas göra det i efterhand. Barn- och ungdomsnämnden, och således Arber Gashi, lider inte direkt utav beslutet då de lyckas med att hålla budgeten i balans, men hur påverkar det den faktiska verksamheten?

ANNONS

Linus Eriksson

LÄS MER:Klart: Förskolebussarna ska avvecklas – ”Fel sätt att spara pengar på”

ANNONS