Poliser på plats i samband med demonstrationer utanför Malmö Arena under Eurovision den 11 maj.
Poliser på plats i samband med demonstrationer utanför Malmö Arena under Eurovision den 11 maj. Bild: Johan Nilsson/TT

Många judiska medborgare känner sig inte trygga

Sverige som värd för Eurovision i år kommer bli ihågkommet för ett Malmö i upploppsstämning med högljudda människor med väldigt aggressivt beteende

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Sverige i allmänhet och Malmö i synnerhet bör skämmas över det antisemitiska och hatiska beteende som tillåts pågå. Det är en propaganda som saknar legitimitet. Att protestera under ordnade demokratiska former och framföra sin åsikt på olika sätt är del av yttrandefriheten vi har i Sverige. Men det får inte ske på bekostnad av andra individers/gruppers trygghet, varken för dem som är medborgare i landet/staden eller de som kommer som gäster/turister.

Alla ska kunna känna sig trygga utan att behöva frukta för sin hälsa och sitt liv. Många judiska medborgare i Sverige och i synnerhet i Malmö gör just inte det, känner sig trygga. Förr var Sverige ett tolerant och hedersamt land med goda värderingar. Nu har Sverige blivit så intolerant att det utan omsvep tolererar intoleransen, vilket vissa grupper utnyttjar. Sverige som värd för Eurovision i år kommer bli ihågkommet för ett Malmö i upploppsstämning med högljudda människor med väldigt aggressivt beteende som vrålar ut antisemitiska slagord där hatet mot vår svenska befolkning med judisk bakgrund och mot en ung popstjärna som var här för att sjunga i en musiktävling frodas. Det är varken värdigt eller representativt för Sverige. Sveriges oförmåga att hantera dessa grupper är både patetiskt, pinsamt och fegt.

ANNONS

Det är också helt vansinnigt att ett evenemang som handlar om en stor internationell folklig musikfest, som är betydelsefull för många svenskar, ska behöva rubriceras som "en särskild händelse" på grund av potentiellt hot från fundamentalistiska islamister med mera. Det är också vansinnigt att en musikartist ska behöva skydd för att vistas i landet och riskera att utsättas för våld om hon lämnar hotellrummet. Sedan får hon stå ut med utfrysning och burop från vissa deltagare och viss del av publiken. Skamligt! Inte god sed mot någon artist. Regler är till för att följas! Eric Saade borde stoppats och bli utan sitt gage. Slutligen, Israels bidrag "Hurricane" var fantastiskt bra. All heder till dig Eden Golan!

En röst som önskar attitydförändring

ANNONS