Nya vanor och traditioner utan lika mycket el kanske är nödvändiga, menar skribenten i en replik.
Nya vanor och traditioner utan lika mycket el kanske är nödvändiga, menar skribenten i en replik. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kura ihop sig utan Kalle och julgran kanske är nödvändigt

Det är kanske hög tid att vi tar fram nya, miljömedvetna och hållbara traditioner i stället för att försöka hålla kvar sådant som inte fungerar längre?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Är det detta scenario som kommer att kallas grön jul?”, 4/10.

Jag förstår att människor känner att det är utmanande att anpassa sig till höjda kostnader kring el, bensin och mat, liksom förändringar i klimatet. Men i stället för att hela tiden fokusera på det som är jobbigt, kan man välja att se detta som en god chans att ändra på sina beteenden vad gäller både konsumtion och miljö.

Höga kostnader till trots, så har vi trots allt fortfarande tillgång till mat, vatten, el, bensin. Visst, vi som har inkomster får betala mer för detta, men det är ändå en tillgång vi har. Det finns de människor som inte är lika lyckligt lottade, även i Sverige. Människor som bara kan drömma om att åka buss, köpa en burk ravioli eller att ha någonstans att bo.

ANNONS

Vi andra kanske får sitta i ett lite kallare och mörkare hem med raggsockorna på, utan julgran, julgransljus och Kalle Anka, men varför skulle det vara så himla hemskt? Traditioner förändras över tid.

Det är kanske hög tid att vi tar fram nya, miljömedvetna och hållbara traditioner i stället för att försöka hålla kvar sådant som inte fungerar längre? Och varför inte passa på att vara mer tacksamma för det som är – medan det ännu finns kvar – och ödmjuka inför de förändringar som vi alla behöver genomföra.

Alla vuxna; du, jag, mor-och farföräldrar, deras föräldrars föräldrar och så vidare har skapat samtliga problem inom allt i samhället både lokalt och globalt under många, många år. Vi har därför alla envar ett ansvar att ta tag i detta och om det innebär att man får kura ihop sig i mörkret med varma kläder, utan julgran, julgransljus, julskinka och Kalle, så är det så vi får göra. Med en stor portion tacksamhet och ödmjukhet, för det vi tar för givet i dag, kanske inte finns imorgon.

En som är tacksam

ANNONS