Kristdemokraterna förknippas under Buschs ledarskap mer med ledarens retorik, snarare än med politikens sakliga innehåll, menar skribenten.
Kristdemokraterna förknippas under Buschs ledarskap mer med ledarens retorik, snarare än med politikens sakliga innehåll, menar skribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kristdemokrater! Är det Busch ni stöder eller är det hennes politik?

Kristdemokraterna förknippas under Buschs ledarskap mer med ledarens retorik, snarare än med politikens sakliga innehåll.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I sitt sommartal antyder Ebba Busch att vi drabbats av ”oikofobiskt självhat”, ett uttryck som högerextremer brukar använda för att beskriva ett förräderi mot den egna kulturen och religionen. Ingen i KD som ifrågasätter att ledaren nu använder SD:s eget vokabulär och beskrivning?

Kristdemokraterna, eller ”Buschdemokraterna”, förknippas under Buschs ledarskap mer med ledarens retorik, snarare än med politikens sakliga innehåll.

Busch är också den partiledare som har det i särklass största stödet från de egna väljarna, 94 procent stöder henne. Samtidigt är hon den partiledare som bland övriga väljare har lägst stöd. 74 procent har ”litet förtroende” för Busch. (DN/Ipsos 2023-03-30) Ledaren älskad av de egna, illa ansedd av de utanför.

ANNONS

När opinionssiffrorna sjönk efter avslöjandet att Lars Adaktusson i EU-parlamentet inte röstat som Busch önskat i abortfrågan, förklarade Busch i en SR-intervju att det var medierna som förtalat partiet och uppsåtligen vilselett väljarna. ”De där utanför vill oss illa”, var budskapet. Det är så det brukar låta i sekter. Adaktusson berättar i sin självbiografi hur han blev utfryst av den inre kretsen, samtidigt som Busch skyller på medierna.

Inte ens när KD-ledaren dömdes till villkorligt straff och böter för grovt förtal rubbas förtroendet. Inte heller när hon mitt under coronapandemin var ute och festade, samtidigt som hon anklagade svensksomalier för att vara ”analfabeter” som inte förstår restriktionerna. (AB 2/4 2020) Låter Trump bekant?

Kristdemokrater! Är det Busch ni stöder eller är det hennes politik? Inställsamhet viktigare än kompetens och politikens innehåll? Var det så KD gick från human biståndspolitik till angiverilagar? Har KD blivit en ledarsekt? Då blir det svårt när vindarna vänder och ledarens gloria falnat. Tänk om sektmentalitet också sipprar neråt i ett parti?

Göran Lund

ANNONS