En tredjedel av 212 forskare anser att svenska politiker ignorerar eller ifrågasätter klimatvetenskapen, skriver Göran Lund.
En tredjedel av 212 forskare anser att svenska politiker ignorerar eller ifrågasätter klimatvetenskapen, skriver Göran Lund. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Klimatpolitik som oroar

Klimatforskningens slutsatser är inte baserade på tro eller tyckande, de är baserade på evidens, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

”Djupt oroande”, säger utbildningsminister Mats Persson (L) mot bakgrund av att fyra av fem klimatforskare upplever att tilltron till vetenskap om miljö och klimat har minskat under de senaste åren. I en enkät som DN genomfört anser över en tredjedel av 212 forskare att svenska politiker ignorerar eller ifrågasätter klimatvetenskapen. (DN 27,28/2)

Även om Persson säger ”att riksdagspolitiker kommer ut som klimatförnekare är mycket allvarligt”, så borde han förstå att han själv är en del av problemet. Det är hans parti som tillsammans med M och KD låtit Elsa Widding (SD), som hävdar att det inte finns några vetenskapliga belägg för en pågående klimatkris, vara med och utforma regeringens klimat- och miljöpolitik. En politik som oroar många.

ANNONS

Klimatfrågan har blivit SD:s nya strids- och profilfråga. Efter att ha fått regeringspartierna att inta en negativ inställning till alla former av invandring, ska nu ”locket av även i klimatdebatten”, som Åkesson uttrycker det i SVT i november 2022. Åkesson drar paralleller till invandringsfrågan och påstår att det handlar om religioner som inte får ifrågasättas. Men klimatforskningens slutsatser är inte baserade på tro eller tyckande, de är baserade på evidens. Men det spelar naturligtvis ingen roll för Åkesson och Widding, klimatvetenskapen ska politiseras.

Det viktiga för SD är inte heller om det finns ett lock på klimatdebatten eller inte, utan att ge intrycket av att så är fallet. Det är så högerpopulismen fungerar: Att hävda existensen av en intellektuell, svekfull och antidemokratisk elit som sviker det sanna folket och tystar opinioner.

Att Mats Perssons liberaler medverkar till att ge Åkesson förhoppning om att regeringen blir lika SD-marinerad i klimat- som i invandringspolitiken, är ”djupt oroande” för fler än klimatforskare. Vill Persson motverka den oron så säger han upp samarbetet med vetenskapsföraktande klimatförnekare.

Göran Lund

ANNONS