Attityder till alkohol tas upp av skribenten.
Attityder till alkohol tas upp av skribenten. Bild: TT/arkiv

Kan vi verkligen inte träffas och ha roligt utan att behöva supa?

Tre uttalanden inom en veckas tid har ställt allt på sin spets. Hur hanterar vi detta?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Det är med mycket stor förvåning, som vi kan läsa i Land Lantbruk nr 47 18/11-22 under rubrik ”Mitt i byn” att en avdelning vid sitt årsmöte bland annat bjuder på smörgåstårta och konjak. Det hade funnits möjlighet att genom korrekturläsning reagera över det tokiga i att servera konjak. Men ingen reaktion alls.

Är det med fullt allvar som LRF, som är en betydande och viktig organisation och dessutom den sammanhållande länken i bonde-Sverige, inbjuder till sammankomster för att träffas på ett årsmöte för att dricka alkohol? Många av Sveriges befolkning, inte minst ungdomar, följer LRF med respekt och aktning och tar efter vad man gör där. Är det därför LRF minskar i medlemsantal och dessutom har svårt att få in nya medlemmar? Eller är det för att just öka medlemsantalet som man bjuder på konjak?

ANNONS

Men det räcker inte med LRF: s attityd. Tyvärr kunde vi nyligen i en av kanalerna i tv höra förbundskaptenen i fotboll Janne Andersson uttala sig om hur dumt förslag som VM-värdlandet har tagit, nämligen att förbjuda ölförsäljning. Hur kan Janne Andersson, som är en aktad och respektingivande person, motsätta sig detta.

I Hallandsposten kunde vi också läsa hur Hylte kommun vill servera alkohol på Forum i Hyltebruk. Det vill kultur- och folkhälsonämnden, med resonemanget att utbudet bör vara samma som i närliggande kommuner. "Varför ska vi inte kunna erbjuda det till våra kunder när man kan göra det i Falkenberg och Halmstad?”, sa nämndens ordförande Birgitta Årzen (S) och vidare ”Jag tror att det kan tillföra något för vår publik och det kan till och med vara så att fler känner sig lockade att komma. Inte vet jag, men alla sätt är bra för att få folk att titta på kultur.”

Tyvärr har ovan tre uttalanden inom en veckas tid ställt allt på sin spets. Hur hanterar vi detta?

Kan vi verkligen inte träffas numera fysiskt och ha roligt utan att vi ska behöva supa?

Vi har på olika sätt i många sammanhang hört hur farligt det är med drickandet av alkohol. Skolorna i Sverige gör ett fantastiskt jobb för att motverka ”drickandet” av alkohol. MHF gör allt för att motverka drickandet.

ANNONS

Vi frågar oss på samma sätt, som i programmet På spåret i tv: ”Vart är vi på väg?”

Göte Carlsson

ANNONS