Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet, anser skribenterna.
Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet, anser skribenterna. Bild: Anders Wiklund/TT

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet

Det är hög tid för regeringen att avskaffa karensavdraget, anser skribenterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet. Ändå väljer en majoritet att jobba trots sjukdom. De vanligaste skälen till sjuknärvaro är att folk inte har råd att stanna hemma eller inte vill lämna kollegan i sticket. Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige – det är dags att avskaffa karensavdraget och sluta upp med underbemanning.

Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet. Det borde vara en självklarhet, men Handels nya rapport ”Sjuk på jobbet” visar att hela 7 av 10 i handeln går till jobbet trots sjukdom, på hela arbetsmarknaden är det runt 60 procent.

ANNONS

De två vanligaste anledningarna är att folk inte vill belasta sina arbetskamrater och att de inte har råd att stanna hemma. Anledningar som tyvärr är både väntade och lätta att känna igen sig i för många.

Dessutom visar en stor mängd forskningsstudier på att sjuknärvaro i sig har en direkt negativ effekt på hälsan. Det gäller såväl den fysiska som den psykiska hälsan vilket gör att man riskerar att få en lägre arbetsförmåga längre fram i livet.

De goda nyheterna är att detta går att ändra på. Sverige är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, ett avdrag som görs på din sjuklön när du behöver vara hemma från jobbet. Vi har också en utbredd underbemanning som gör det svårt för anställda att stanna hemma utan att vara rädda för att lämna kollegorna i sticket.

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet. Det är hög tid för regeringen att avskaffa karensavdraget och för arbetsgivare att sluta upp med underbemanning.

Det skulle inte bara vara en vinst för den enskilde människan utan för hela samhället!

Sarah Kärrbrand, vice ordförande

Fia Inlund, ledamot

Handels Styrelse avdelning 3, Halmstad

ANNONS