Denna upprustning kommer att innebära enormt ökade kostnader för Sverige.  Kostnader som inte inte tycks ha några begränsningar, menar skribenten om Sverige efter anslutningen till Nato och med DCA-avtalet.
Denna upprustning kommer att innebära enormt ökade kostnader för Sverige. Kostnader som inte inte tycks ha några begränsningar, menar skribenten om Sverige efter anslutningen till Nato och med DCA-avtalet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Illusionen om den svenska säkerheten

Den politiska nomenklaturan lämnade 200 år av framgångsrik alliansfrihet för vår säkerhet. Men innebär det en ökad säkerhet att vi överlämnat kontrollen av landet i USA:s händer?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Nu har åttlingspartierna i Sveriges riksdag anslutit Sverige till krigsalliansen Nato och sexlingspartierna även till DCA-avtalet. Allt utan inblandning av det svenska folket. Frågan var för komplicerad för oss vanliga medborgare och därför inte lämplig för att avgöras i en folkomröstning.

Den politiska nomenklaturan lämnade 200 år av framgångsrik alliansfrihet för vår säkerhet. Men innebär det en ökad säkerhet att vi överlämnat kontrollen av landet i USA:s händer?

USA är det land som sedan Sovjets fall varit inblandat i flest krig. Brutala krig som skulle införa ”demokrati” i Afghanistan, Irak och Libyen med känt resultat. Som genom DCA-avtalet gjort 17 svenska samhällen till tänkbara kärnvapenmål och gett USA fri tillgång till svenskt luftrum och farvatten med möjlighet att stationera kärnvapen. Det går att samråda men i slutändan bestämmer USA. Med en överbefälhavare som Joe Biden.

ANNONS

Nato-avtalet kan komma att innebära att svenska värnpliktiga kan tvingas delta i Natos och USA:s krig över hela världen.

Denna upprustning kommer att innebära enormt ökade kostnader för Sverige. Kostnader som inte inte tycks ha några begränsningar.

Detta innebär att nedskärningarna inom vård, omsorg och skola kommer att fortsätta.

Att detta skulle göra Sverige säkrare är det få som kan tro på.

Ulf Halldin, Kommunistiska Partiet

ANNONS