Hylla kärleken – Pridetåg i Halmstad

Sverige ska vara ett land där friheten att bestämma över sin egen kropp och sexualitet gäller alla. Kampen för hbtqi-rättigheter måste därför föras året runt i hela landet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Liberalerna har slagits för hbtqi-rättigheter i över 80 år.

1944 drev den liberale justitieministern Thorwald Bergqvist igenom en avkriminalisering av homosexualitet. För första gången riskerade inte homosexuella fängelsestraff.

1979 var homosexualitet inte längre en sjukdom, Barbro Westerberg friskförklarade homosexualitet. Liberalerna har varit starkt pådrivande och liberalernas stöd till hbtqi-samhället har varit helt avgörande för den positiva utvecklingen.

Nyckeln till frihet var temat för Stockholm Pride så även här i Halmstad!

Pridefestivalen är ett tillfälle att hylla kärleken, att stå upp för allas lika värde och att lyfta rätten att vara sig själv och älska den man vill. Sverige ska vara ett land där friheten att bestämma över sin egen kropp och sexualitet gäller alla. Kampen för hbtqi-rättigheter måste därför föras året runt i hela landet.

ANNONS

I en del europeiska länder möter den positiva utvecklingen nu starkt motstånd, vilket är mycket oroande. Hbtqi-personer görs till måltavla i rysk, polsk, ungersk och nu senast i tjeckisk uppvigling. I Ungern jämställer regeringen homosexualitet med pedofili samt information om homosexuella förbjuds. Flera av världens ledare har varit starkt fördömande men från den svenska regeringen har det varit alltför tyst.

I Sverige har mycket blivit blivit bättre men det finns mer att göra, dels för att förbättra villkoren för hbtqi-personer men också för att bekämpa homofobi, hot och hat.

Även här i Halmstad kan mer göras för att förbättra hbtqi-personers vardag. I förskolor och skolor grundläggs normer som nästa generation bär med sig, därför behövs mer hbtqi-kompetens inom förskola skola. Alldeles för ofta händer det att bristande kunskap gör att hbtqi-personer blir osynliggjorda eller får mindre bra bemötande, även inom vården. Därför behöver fler läkare, sjuksköterskor och annan personal inom vården också hbtqi-kompetens.

Liberalerna har alltid stått längst fram när det gäller att strida för hbtqi-rättigheter och det kommer vi att fortsätta med. Mer liberalism är nyckeln till frihet!

Ann Molander (L), ordförande ambulans diagnostik hälsa, region- och kommunkandidat i Halmstad

Carl-Otto Engberg (L), förbundsordförande HBT-liberalerna

ANNONS