Trots att tapeterna ändå ska bytas och trots att jag har 35 000 kronor i min fond så vill nu HFAB att jag ska betala 20 procent kontant av vad det kostar att byta tapeterna, skriver en kritisk hyresgäst.
Trots att tapeterna ändå ska bytas och trots att jag har 35 000 kronor i min fond så vill nu HFAB att jag ska betala 20 procent kontant av vad det kostar att byta tapeterna, skriver en kritisk hyresgäst. Bild: Anders Wiklund/TT

HFAB – nu får det vara nog!

Trots att tapeterna ändå ska bytas och trots att jag har 35 000 kronor i min fond så vill nu HFAB att jag ska betala 20 procent kontant av vad det kostar att byta tapeterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Det finns en hel del grejer som är problematiska och till och med potentiellt farliga runt hur HFAB inte sköter kontroll och övervakning av till exempel parkeringsplatser där bilar bränns etcetera samt lägger ner värdstationer så att främlingar i stället för kända husvärdar kommer hem till äldre och ska fixa och så vidare men HFAB verkar inte bry sig.

Men det finns så många fler problem med HFAB i dag.

Jag skulle nu renovera min lägenhet – tapeterna – genom fonden för ens lägenhet som alla betalar in till varje månad.

Jag har cirka 35 000 kronor på min fond och inte renoverat tapeterna sen jag flyttade in för cirka 13 år sedan. HFAB sa att jag inte får renovera om det gått mindre än fem år. Jag sa då att det är 13 år sedan. Då ville de komma hit först och kolla om jag hade ”behov” av att renovera.

ANNONS

Upp dyker en kundvärd som ska ta bilder. På ett par ställen på mina tapeter utöver det allmänna slitaget finns ett par rivmärken från en katt jag tog hand om som jourhem för många år sedan. Trots att tapeterna ändå ska bytas och trots att jag har 35 000 kronor i min fond så vill nu HFAB att jag ska betala 20 procent kontant av vad det kostar att byta tapeterna. Detta är idioti eftersom det ju är samma tapeter som skulle bytas ändå om rivmärkena inte hade funnits.

HFAB hävdar att just de rivmärkena inte är ”naturligt slitage”. Men hur är det ens relevant när tapeterna ändå ska bytas och detta via min lägenhets fondpengar?

Samtidigt har jag sedan jag flyttade in haft grova rivmärken från någon form av verktyg på insidan av ett par köksskåp samt långa ränder på flera köksskåp som ser ut som någon kissat på dem. Dessa har inte gått bort hur jag än provat. Då kan ju HFAB ersätta mig för detta som jag har betalat fullpris för i 13 år!

Vad säger HFAB då?

Jo, att ”det kommer ju ändå fixas nu om du målar om köksskåpen via fonden”.

Jaså, så då går det minsann att ”inkludera” i samma veva men jag ska minsann betala ersättning till HFAB för märken i tapeten som ändå ska bytas!

ANNONS

HFAB tar ut rejält höjda hyror, flyttar över dussintals miljoner kronor av HFAB:s vinst till kommunen som ska fylla hål på andra ställen som inte går tillbaka till hyresgästerna och tar ut pengar från oss för fonden till att renovera och nu ska de åka runt och 'bedöma' om du 'behöver' renovera för pengar som du har satt in och sen tar de ut avgifter av dig för att få renovera om det ens godkänns!

Var är ursinnet hos hyresgästerna egentligen? När är det nog!?

Skandal!

"Fått nog!"

Svar direkt:

Hej!

Tack för din insändare och dina synpunkter. Kontakta oss gärna för att berätta mer om dina upplevelser kring våra parkeringsplatser och hembesök. Det är väldigt viktigt för oss att du känner dig trygg som hyresgäst. Vi vill förtydliga att det enbart är HFAB:s medarbetare och entreprenörer som gör hembesök från oss.

Underhållsfonden kan inte användas för att reparera skador som du som hyresgäst själv har orsakat. I ditt fall är det en katt som du tog hand om som har gjort rivmärken på tapeten. Eftersom tapeten är över 13 år gammal har vi satt ett minsta värde på den, 20 procent av totalkostnaden. Detta enligt HFAB:s riktlinjer.

ANNONS

Vi har godkänt att du får byta tapet där du som hyresgäst står för 20 procent av kostnaden (återstående värdet på tapeten) medan resterande 80 procent bekostas av din lägenhets underhållsfond. Det är alltid hyresgästen själv som ska stå för kostnader av reparation av skador som har uppkommit i lägenheten, detta gäller oavsett om det är en dörr som har gått sönder eller en katt som har klöst sönder en tapet.

I besiktningsprotokollet som du fick när du flyttade in i lägenheten fanns det anteckningar om missfärgningar och skador på insidan av vaskskåpet. I samma besiktningsprotokoll, som du har godkänt, står det att vi inte gör någon åtgärd åt missfärgningarna och skadorna. Vår medarbetare som har besökt din lägenhet – som självklart är utbildad i att i samband med hembesök bedöma förfrågningar om att använda underhållsfonden – har nu godkänt lackering av köksluckorna eftersom de är i behov av detta. Eftersom det inte är du som har orsakat skadorna på köksskåpen kommer kostnaden för omlackeringen att gå på din lägenhets underhållsfond.

Som hyresgäst kan du påverka ditt lägenhetsunderhåll genom att göra förfrågningar, men det är alltid HFAB som fastighetsägare som ansvarar för att fatta fackmannamässiga beslut med hållbarhet i fokus.

ANNONS

Har du ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!

Ragnar Mauritzon, koordinator inre underhåll på HFAB

ANNONS