Butiksinnehavare och fastighetsägare kommer att rida på vågen av det nya Varberg som med sitt läge mot västerhavet där salta bad och kulturhistoria möter framtiden kommer att bli Västkustens pärla, skriver Peter Wahlbeck som menar att Halmstad hade motsvarande chans.
Butiksinnehavare och fastighetsägare kommer att rida på vågen av det nya Varberg som med sitt läge mot västerhavet där salta bad och kulturhistoria möter framtiden kommer att bli Västkustens pärla, skriver Peter Wahlbeck som menar att Halmstad hade motsvarande chans.

Halmstads centrum hade strålat som en diamant

Ett fantastiskt konferenshotell vid Österport kunde sett dagens ljus men år av arbete kastades bort och chansen att ta steget in i framtiden försvann.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I början av februari gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus för det som heter Västerport i Varberg. Det är första etappen till en ny stadsdel 300 meter från Varbergs fästning.

Gamla lastkajer och tomma asfalterade ytor kommer att förvandlas till spännande arkitektur med restauranger och folkvimmel. Långbänken är över. Nu kan kommunen och innevånarna se fram emot ökande turism och nya innevånare.

Butiksinnehavare och fastighetsägare kommer att rida på vågen av det nya Varberg som med sitt läge mot Västerhavet där salta bad och kulturhistoria möter framtiden kommer att bli Västkustens pärla. Dessutom är ett av Sveriges största infrastrukturprojekt snart klart, en dubbelsidig tågtunnel under hela staden med station mitt i centrum. Rent praktiskt är det fantastiskt för den som arbetar i större städer. Man kan bo mitt i en idyll men pendla med tåg när det behövs till jobbet i en storstad.

ANNONS

Halmstad hade chansen att förverkliga något liknande. Ett fantastiskt konferenshotell vid Österport kunde sett dagens ljus. Med glasfasader och öppna ytor ner mot Nissan hade centrum strålat som en diamant. Det trötta och tomma centrum hade väckts till liv. Nedläggningshotade butiker och restauranger hade fått ny kraft och ekonomiskt underlag att överleva sotdöden. Det hade skapat nya etableringar och båttrafiken på Halmstad–Grenå färjan utökats. På den så kallade Bastionen, eller ska vi säga som det är ruinen, hade det etablerats en privat konsthall som tillsammans med Hallands konstmuseum ett par hundra meter bort hade lockat kulturintresserade i horder.

Nya turister och fler arbetstillfällen skapar välstånd. Men vid senaste riksdagsvalet lyckades medborgare med sentimentala pensionärer och motsträvare i spetsen sänka Halmstads framtid i en plötslig folkomröstning. Vad hände? Jag erkänner och säkert många med mig att vi inte riktigt förstod omfattningen om vad som var på gång och konsekvensen av denna folkomröstning. Jag tycker kommunen och lokaltidningen får ta på sig ansvaret över att kommunikationen var usel och debatten dålig om projektet.

Plötsligt händer inget och sedan allt på en gång. Ett stort hotell i centrum som förändrar allt …oj vad är bäst? Att rösta nej det är nog säkrast det ser så konstigt stort ut i gatubilden. År av arbete kastades bort och chansen att ta steget in i framtiden försvann. Halmstads stränder är unika i norra Europa. Vi har en flygplats och stor hamn som båda ligger 10 minuter från centrum och staden ligger perfekt mellan Göteborg och Köpenhamn.

ANNONS

En välskött kommun med nya fina skolor, travbanan och så vidare. Men stadens centrum dör. Hade det inte varit för att stora bussar plötsligt med dunder och brak kör rakt in genom staden och väsnas och kränger och bussresenärer stiger av eller står och väntar i stora fula busskurer hade centrum varit stendött. Stadens näringsidkare och företagare med politiker och samhällsbärare får plocka upp stafettpinnen igen och försöka få till något stort som sätter Halmstad på kartan som Varberg. Gör om och gör rätt och bygg det där stora fina hotellet. Ni som stoppade projektet be om ursäkt!

Peter Wahlbeck

ANNONS