Håll löftena om fria arbetsskor till medarbetare i vård, omsorg, förskola och skola, uppmanar skribenterna.
Håll löftena om fria arbetsskor till medarbetare i vård, omsorg, förskola och skola, uppmanar skribenterna. Bild: Hasse Holmberg/TT

Håll löftena om arbetsskor

Genomför det som är självklart för många andra. Fria arbetsskor ska inte vara en fåfäng dröm.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

På många håll i landet kunde Kommunal under valrörelsen glädjas åt vallöften från Socialdemokraterna om fria arbetsskor. Dåvarande statsminister Magdalena Andersson signalerade också att arbetsskor var en prioritet, vilket landade i ett regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket att redogöra för hur belastningsskador i rygg, höfter och knän kan förebyggas genom arbetsutrustning, bland annat ändamålsenliga skor.

Men det är nu tydligt att vi behöver påminna om vad det var vi ville. Lokala S-politiker har nämligen börjat backa. Socialdemokraterna i region Kalmar skjuter löftet på framtiden på grund av ”tuffa tider”. Och den rapport som Arbetsmiljöverket presenterade känns delvis mycket långt ifrån den verklighet som medlemmarna i Kommunal upplever. Myndigheten vill inte föreslå ett regelverk som stärker rätten till arbetsskor - trots vetenskapliga bevis på att dämpande skor minskar belastningsbesvär.

ANNONS

I stället lyfter de fram åtgärder som att byta ut hårda golv mot sviktande underlag. Hur skulle det gå till för alla dem som arbetar i hemtjänsten, personlig assistans eller hushållsnära tjänster? Och barnskötare som arbetar utomhus stora delar av dagen? En extra stor besvikelse är det att myndigheten förordar att rätten till arbetsskor regleras i kollektivavtal. Ska medlemmarna betala med sitt eget löneutrymme för något som är en total självklarhet på mansdominerade arbetsplatser?

Allt för mycket tid har gått förlorad. Det vi ville var att säkra rätten till en god arbetsmiljö för medlemmar på arbetsplatser där man står och går mycket. Kämpar lokalt gör vi redan.

Vi behöver alltså uppmana alla er lokala S-politiker som tagit i hand med Kommunal: Håll löftena om fria arbetsskor till medarbetare i vård, omsorg, förskola och skola. Och till alla er andra makthavare ute i landet: Genomför det som är självklart för många andra. Fria arbetsskor ska inte vara en fåfäng dröm.

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal

Christina Johansson, avdelningsordförande Kommunal Sydväst

Anneli Sjölin, vice ordförande Kommunal Barn/Teknik

Camilla Gustavsson, sektionsordförande Kommunal Hylte

Andreas Christiansson, sektionsordförande Kommunal Vård och Omsorg Halmstad

ANNONS