Det finns lämplig mark för att göra klart cykelvägen hela vägen längs Kristianstadsvägen, menar skribenterna.
Det finns lämplig mark för att göra klart cykelvägen hela vägen längs Kristianstadsvägen, menar skribenterna. Bild: HP/arkiv

Gör klart cykelvägen längs Kristianstadsvägen i Laholm

Det finns lämplig mark för att göra klart cykelvägen hela vägen längs Kristianstadsvägen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Laholms kommun har prioriterat cykelvägar inom tätorterna, särskilt mellan bostadsområden och skolor. Det är bra. Allt fler cyklar också mellan tätorterna. Det finns cykelvägar till Laholms stadskärna från Mellbystrand, från Veinge, Tjärby och Lilla Tjärby samt från Skottorp och Vallberga.

Säker cykelväg saknas längs väg 24 mellan Våxtorp och Sandvad, halvvägs mot Laholm samt mellan Hasslöv och Östra Karup i Båstads kommun. Cykelvägar är planerade på dessa sträckor, men det är osäkert när de blir av.

För cyklister från Ysby eller Edenberga finns det den sista biten till Laholms stadskärna en cykelväg parallellt med Kristianstadsvägen, utom på en sträcka på cirka 200 meter vid Örelid. Strax söder om Örelids pizzeria viker i stället cykelvägen av västerut. Det går att tråckla sig fram till stadskärnan, men det blir en omväg och det är dåligt skyltat. För cykelturister är det säkert mycket förvirrande.

ANNONS

För att ta kortaste vägen till stadskärnan måste man korsa Kristianstadsvägen, cykla i biltrafik cirka 200 meter till ett övergångsställe och korsa Kristianstadsvägen igen. Därifrån finns cykelväg och efter drygt 200 meter en kombinerad cykelväg och trottoar hela vägen till stadskärnan.

Det finns lämplig mark för att göra klart cykelvägen hela vägen längs Kristianstadsvägen. Det ligger visserligen två villatomter på den sträckan, men bostadshusen ligger längre från vägen än några hus närmare stadskärnan som har en cykelväg och trottoar mellan huset och vägbanan. Det bör alltså vara möjligt att anlägga en cykelväg förbi dessa bostadshus utan stor olägenhet för dem.

Vi föreslår att cykelvägen längs Kristianstadsvägen i Laholm görs klar hela vägen.

Jan-Erik Mattsson och Catharina Svala

ANNONS