En pedagogisk genomgång kring odlingsbar mark kunde avlyssnas under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Halmstad, konstaterar skribenten.
En pedagogisk genomgång kring odlingsbar mark kunde avlyssnas under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Halmstad, konstaterar skribenten. Bild: Christine Olsson/TT

Genomgång med genomslag på fullmäktige

De flesta tycks tro att det alltid kommer att finnas mat på Ica och Coop. Även när åkermarken tar slut.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Det var många som utsåg Yngve Kihlberg till dagens underhållare på senaste kommunfullmäktige i Halmstad.

Vilket genomslag han fick med sin pedagogiska genomgång som talade om att översiktsplanen och politikerna tar bort odling på mark motsvarande 1 200 fotbollsplaner i kommunen. Han visade med en mjölpåse hur mycket mjöl man kunde få fram på en hektar, en mjölkliter fick symbolisera hur många miljoner mjölk en bonde skulle kunna producera och slutligen en råpotatis för att säga hur många tusen ton potatis som kunde skördas på denna mark. Majoriteten tycker att det ska byggas industrier och bostäder istället för att odla på Halmstads bördiga åkermark.

ANNONS

Yngves uppvisning väckte flera reaktioner från deltagarna. Någon rördes nästan till tårar, någon verkade tycka att den blev långtråkig, och ytterligare någon att han avsåg att ge dåligt samvete.

Det är lätt att dra slutsatsen att kunskapen är låg om sambandet mellan åkerjord och mat på frukostbordet.

De flesta tycks tro att det alltid kommer att finnas mat på Ica och Coop. Även när åkermarken tar slut.

Åke Nilsson, Getinge

ANNONS