El försvinner, matbutiken och apoteket har plötsligt stängt i en vecka, någon illasinnad har släckt ned internet och betalsystemen. Vad gör du då? Det är viktiga frågor, skriver representanter för Bilkåren.
El försvinner, matbutiken och apoteket har plötsligt stängt i en vecka, någon illasinnad har släckt ned internet och betalsystemen. Vad gör du då? Det är viktiga frågor, skriver representanter för Bilkåren. Bild: Henrik Montgomery/TT

Frivilliga behövs – du är en del av Sveriges beredskap

El försvinner, matbutiken och apoteket har plötsligt stängt i en vecka, någon illasinnad har släckt ned internet och betalsystemen. Vad gör du då? Det är viktiga frågor.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Vid stora kriser blir snabbt den vanliga samhällsservicen hårt belastad. Det syntes inte minst under pandemin och de stora skogsbränderna. Vi har byggt ett samhälle där professionella plötsligt ska hålla i och hålla ut månadsvis men organisationen är inte skapad för den typen av insats. Därför behövs frivilliga försvarsorganisationer som en viktig pusselbit i beredskapen. Tillsammans med de professionella skapar vi en uthållig organisation.

Bilkårens viktigaste uppgift är att förse olika myndigheter och delar av försvaret med specialister som förare av tunga fordon, elverksoperatörer, bandvagnsförare med mera. Vi jobbar också med att höja kunskaperna hos våra egna drygt 5 000 medlemmar men också hos allmänheten. Här kan du fylla en roll i Sveriges beredskap.

ANNONS

Sista veckan i september går Bilkåren och andra frivilliga försvarsorganisationer ut och samtalar om vår egen personliga beredskap, familjens beredskap och förmåga att klara sig när plötsligt det normala blir onormalt. El försvinner, matbutiken och apoteket har plötsligt stängt i en vecka, någon illasinnad har släckt ned internet och betalsystemen. Vad gör du då? Det är viktiga frågor. För om vi inte klarar oss själva under inledningen av en kris, kommer kommun, räddningstjänst och andra inte att orka med sina uppdrag. Kunskap är första steget men sen gäller det att prova på, att öva. När lagade du mat i ett stormkök senast? Hur tar ni del av trovärdig information när elen stängs ner och mobilnätet släcks? Var är er batteridrivna eller solcellsdrivna radio?

Så ta chansen att vara med på arrangemang i din kommun eller ta del av digital information från oss i Bilkåren (www.bilkaren.se), andra frivilliga försvarsorganisationer eller statliga MSB. På nätet kan du få väldigt mycket kunskap om du letar hos trovärdiga källor.

Vi uppmanar också kommunala och regionala beslutsfattare att tänka långsiktigt och redan nu samverka med oss frivilliga organisationer så att det fungerar när det blir skarpt läge.

För Bilkåren i Halland

Marita Andreasson, kårchef

ANNONS

Joakim Änglasol, info och rekryteringsansvarig

ANNONS