Skyddsombud är ett jätteviktigt uppdrag, skriver Tommie Hägg.
Skyddsombud är ett jätteviktigt uppdrag, skriver Tommie Hägg. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Förslag om skyddsombud en risk för arbetstagarna

Att fler arbetare riskerar att skadas eller i värsta fall dö på sitt jobb är något Handels aldrig kommer att tolerera.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Den SD-styrda regeringen har gett ett uppdrag åt Arbetsmiljöverket att lämna förslag på hur anställda som inte är medlem i facket ska kunna bli skyddsombud.

Med det här förslaget vill Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen försvaga fackens roll samtidigt som medlemmarnas möjligheter att få hjälp minskar. Att fler arbetare riskerar att skadas eller i värsta fall dö på sitt jobb är något Handels aldrig kommer att tolerera.

Givetvis vill även Handels att fler ska vilja bli skyddsombud. Det är ett jätteviktigt uppdrag. Men att vara skyddsombud utan att ha sitt fackförbund i ryggen blir en oerhört svår uppgift då de ofta måste våga stå upp mot arbetsgivaren. Skyddsombud som inte är med i facket kan också i förlängningen leda till att vi får skyddsombud som utses av – och kanske går ärende åt – arbetsgivaren.

ANNONS

Arbetsgivarna pratar ofta om samverkan när det gäller arbetsmiljön och det är ett viktigt verktyg för både fack och arbetsgivare i arbetet för en säker arbetsplats men det är en arbetsmetod. Vi ska inte glömma att det alltid är arbetsgivarens ansvar att se till att anställda har en säker arbetsmiljö. Vad ett skyddsombuds uppdrag handlar om har varken arbetsgivarna eller regeringen förstått.

Skyddsombudets viktigaste roll är att företräda våra medlemmar i arbetsmiljöfrågor när arbetsgivaren inte gör vad som krävs. Det handlar om makt och i det här fallet vem som ska bedöma vad som är en tillräckligt bra arbetsmiljö.

Tommie Hägg

ordförande Handels Avd 3 Halmstad

ANNONS