Djurfarmen med Teater Halland. Bild från repetition.
Djurfarmen med Teater Halland. Bild från repetition. Bild: Erik Tjus/arkiv

Föreställningen blev en besvikelse – omöjligt att höra replikerna

Vill ni inte att alla ska kunna tillgodogöra sig texten och helheten i det som ni framför?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Nyligen var jag på Halmstad teater för att titta på Djurfarmen av Hallands Teater. Vilken besvikelse!

Ingen av aktörerna använde så kallad mygga, så att höra var helt omöjligt, framförallt när teatergruppen vände sig från publiken med vissa repliker. Trots att jag satt på rad tre.

Detta är både oprofessionellt och diskriminerande. Att inte alla grupper med funktionsnedsättningar år 2023 är inkluderade och kan delta i olika kulturella sammanhang, detta är en klar diskriminering av oss med hörselnedsättningar. I pausen fick jag till svar att vanligen används inga mikrofoner på tal-teater men detta stämmer inte. Jag har varit på teater både i Göteborg och Stockholm och där används mikrofoner.

ANNONS

Jag undrar om Region Halland ställer sig bakom att ni diskriminerar en speciell grupp, då ni får bidrag från dem.

Hög tid att tänka om! Eller vill ni inte att alla ska kunna tillgodogöra sig texten och helheten i det som ni framför?

Ledsen teaterbesökare

Svar direkt

Hej! Så tråkigt att du inte fick en positiv upplevelse när du var och tittade på Djurfarmen. Teater Halland arbetar självklart med tillgänglighet och vill på alla sätt vara en inkluderande verksamhet.

Det stämmer att vi sällan använder myggor inom dramatisk teater, vilket nästan alltid används vid musikaler eller komediföreställningar. För mig som regissör är det ett val att förstärka här och nu-känslan när replikerna kommer direkt från skådespelarna på scenen, i stället för från högtalarna i taket. Om jag vid något tillfälle placerar skådespelarna med ryggen emot, är det när en replik inte är viktig för handlingen. Detta betyder inte att den dramatiska teatern inte ska vara till för alla! Tvärtom. De flesta scener vi spelar på har hörslinga för att öka tillgängligheten för de med hörselnedsättning, så synd att du inte fick information om den på Halmstad Teater. Därför vill vi gärna bjuda dig till Teater Halland i Varberg och se någon av de sista föreställningarna av Djurfarmen.

ANNONS

Vänliga hälsningar,

Anna Sjövall

vd/konstnärlig ledare Teater Halland

ANNONS