Veinge station kan tas i bruk med persontrafik på Markarydsbanan.
Veinge station kan tas i bruk med persontrafik på Markarydsbanan. Bild: Henrik Williamsson

Fler pinsamheter kring Markarydsbanan

För ett hållbart klimat krävs fossilfria bränslen och fler alternativ, exempelvis kollektivtrafik.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Visst är det pinsamt, precis som du säger, Bengt Germundsson (KD) kommunalråd i Markaryd, när politiker inte tar ansvar. Du har rätt i att det inte är Trafikverket som stoppat persontrafik på Markarydsbanan. Men det är inte alla halländska politiker heller. Det är ditt eget parti som sagt nej.

Vi socialdemokrater har föreslagit varannan timmes-trafik med tåg mellan Halmstad och Markaryd, med stopp i Veinge och Knäred. När mötesspår byggts och bangården på Halmstad C är klar kan trafiken öka till varje timme.

Transporter står för de största utsläppen i Halland. För ett hållbart klimat krävs fossilfria bränslen och fler alternativ, exempelvis kollektivtrafik. Men då måste det finnas tåg att åka med. Därför vill vi socialdemokrater i Halland starta varannan timmes-trafik på Markarydsbanan så snart det bara går. Så att det blir lättare för fler att ta sig till jobb och skola.

ANNONS

Socialdemokraterna lämnade redan 2019 in en motion till Region Halland där vi föreslog att varannan timmes-trafik skulle starta 2021. Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade nej och fortsätter att sätta upp krav om tåg varje timme vilket försenar trafikstarten. Krav som bara tycks gälla Markarydsbanan då varken resenärerna på Viskadalsbanan eller HNJ har så många avgångstider att välja på i dag.

De som pendlar mellan Halland och Kronoberg ska inte behöva vänta på tåget i fem år eller mer. Men för att det skall hända krävs ett maktskifte i Halland. Inte ett fortsatt borgerligt styre.

Vi socialdemokrater står upp för ett Halland som byggs av starkare välfärd och investeringar för ett hållbart klimat.

Per Stané Persson (S)

regionråd i opposition Region Halland

Kjell Henriksson (S)

oppositionsråd Laholms kommun

Stefan Pålsson (S)

oppositionsråd Halmstad kommun

Therese Stoltz (S)

ledamot Tillväxtutskottet, Region Halland

ANNONS