Bingoverksamheten är till nytta för många pensionärer som kommer till kvällsbingon, men för dem som använder färdtjänst kan väntan på att resa hem igen bli lång, menar  Lars Broman, ordförande för Halmstad Kvällsbingoallians.
Bingoverksamheten är till nytta för många pensionärer som kommer till kvällsbingon, men för dem som använder färdtjänst kan väntan på att resa hem igen bli lång, menar Lars Broman, ordförande för Halmstad Kvällsbingoallians. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Färdtjänst hem från bingon är ofta försenad

Ibland kan det ske att man fått vänta över en timme efter utsatt tid.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Jag är ordförande i Halmstad Kvällsbingoallians. Vi klubbar som anordnar bingoverksamheten för att ge våra ungdomar ekonomisk stöd att delta i den så viktiga idrottsverksamheten och på så sätt hålla dem borta från annan skadlig verksamhet är bra.

Vi vet också att vår bingoverksamhet är till nytta för många pensionärer som kommer till vår kvällsbingo. En del av dem använder samhällets färdtjänst för att komma till oss för att få en trevlig avkoppling. Detta tycker både vi och våra pensionärer är ett bra initiativ från samhällets sida. Men om man tillhandahåller en tjänst bör man också ansvara för att den fungerar.

ANNONS

Jag vet inte hur många gånger jag som ansvarig stannat kvar för att se till att dessa personer inte skall behöva stå ute i sträng kyla och vänta på sin resa. Vi ser till att stanna kvar och hålla öppet så att de kan komma in i värmen. I stället för att efter bingons slut komma hem och koppla av så ställer vi upp på detta. Nyligen kom en del av de som nyttjar färdtjänst och bad om att jag som ordförande borde påpeka detta och skriva denna insändare till HP.

Min fråga är varför denna så viktiga tjänst inte fungerar, varför är ofta resorna försenade? Ibland kan det ske att man fått vänta över en timme efter utsatt tid. När vi ringt till färdtjänsten har vi inte fått något bra svar. En fråga är också varför inte fler kan åka i samma bil?

Det känns ganska makabert att det plötsligt kommer en stor minibuss och hämtar bara en person. Om man upphandlar en tjänst är det viktigt att man följer upp densamma. Vi vore tacksamma om berörd myndighet tog kontakt med oss för att kunna skaffa sig en uppfattning om att detta fungerar.

Vi tar alltså ansvar för att dessa besökare inte behöver stå och frysa och tar på så sätt över ansvaret från berörd myndighet.

ANNONS

Som sagt tacksam för svar!

Med vänlig hälsning

Lars Broman

ordförande Halmstad Kvällsbingoallians

Svar direkt:

Vi på Hallandstrafiken förstår hur viktig färdtjänsten är både för resenären men även som en del utav samhället. Därför är det alltid tråkigt att höra när man upplever att den inte fungerar vilket vi tar på allvar.

Vi följer löpande upp färdtjänsten på olika sätt bland annat genom att mäta punktlighet och kundnöjdhet. Generellt är detta på en hög nivå inom all färdtjänst i Halland så även i Halmstad kommun. Under hösten 2023 har tyvärr dessa siffror varit på en något lägre nivå än tidigare men har sedan dess vänt upp igen där 9 av 10 både är nöjda med färdtjänsten men även där punktligheten efterlevs. Detta betyder inte att allting alltid fungerar då vi mäter på alla våra resor och här verkar det finnas något som vi behöver ta en titt på. Anledningen till en försening kan vara många därför uppmanar vi er till att höra av er nästa gång det händer så vi kan ta en titt på vad som gått snett och vad vi kan göra för att minska risken att det inträffar igen. Det kan även vara rimligt att det kommer en stor bil i stället för personbil beroende på vad för uppdrag som finns att samplanera med både före och efter resan något man som resenär inte ser. Så hör av er så ska vi ta en titt på de aktuella resorna och se vad vi kan göra för att de ska fungera bättre framöver.

ANNONS

Daniel Bernhardt

Verksamhetschef Särskild kollektivtrafik, Hallandstrafiken

ANNONS