En välkomnande gästhamn vid Kajskjulet skulle lyfta staden

Att välkomna besökare till vår stad är självklart. Men de som kommer sjövägen borde också vara prioriterade turister i en ”sommarstad”.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Halmstad bör vare en sommarstad för alla våra besökare.

Från vår bostad ser vi inte bara Kajskjulet utan i sommarmånaderna även seglande turister som kanske efter en ibland besvärlig resa stävar upp för Nissan mot centrum av Halmstad, men allt för ofta får de vända om och nyttja gästhamnen 3 km från Halmstad centrum. Det är inte osannolikt att en turist med det mottagande väljer att skyndsamt fortsätta sin resa till mer välkomnande hamnar.

Kajskjulet representerar en sjöfarts- och hamnkultur från en svunnen tid. Det är vad vi kan förstå numera hotat av ett planerat bostadsbyggande i stil med till exempel ”Hammarby sjöstad”.

ANNONS

Är det denna bild av att ”vi har nog av oss själva” vi vill bemöta besökare på?

Nej, hoppas inte det.

I stället kan vi.

Öppna Halmstad mot omvärlden, bevara Kajskjulet och se till att turister, även seglande, känner sig välkomna. Genom att skapa en gästhamn framför kajskjulet. Snegla på hur danska Skagen har lyckats bli en så extremt populär mötesplats. Skagen har Skagenmålarna och vi har Halmstadgruppen.

I Kajskjulet kan man, om det bevaras, servera Hallands mat, havets läckerheter och danska smörrebröd. Även musikkvällar som för. Med gästplatser utmed kajen kan vi välkomna besökare som kan känna sig väl bemötta i en historisk miljö och därmed kan vi gemensamt lyfta vår stad.

Nya invånarna i ”Halmstad Sjöstad” skulle sannolikt gilla det.

Vore det inte värt att satsa på?

Mikael Madsen

LÄS MER:Lotta Ekvall minns när Weeping Willows ville spela på Kajskjulet

LÄS MER:Jan-Owe Wikström: Livemusiken – ett viktigt arv att vårda efter Kajskjulet

ANNONS